Během slavností bude na jejich poctivost dohlížet hned deset inspektorů.
„Ve srovnání s některými letními rockovými festivaly jsou prohřešky během Chodských slavností zpravidla méně závažné a výrazně méně časté," říká Jan Řezáč, šéf plzeňské pobočky ČOI.

Inspektoři se zaměří na poctivost prodeje u občerstvení, ale kontrolovat budou i prodejce tradičních upomínkových výrobků, textilního zboží a dalších výrobků nabízených při této příležitosti.
Zde sledujeme bezpečnost výrobků, zejména pokud se jedná o dřevěné hračky pro děti apod., dále pravdivost a úplnost informací o prodávaných výrobcích či údaj o ceně výrobku," pokračuje Řezáč.

U občerstvení by si spotřebitel měl dát pozor na to, zda jsou mu účtovány takové ceny, s jakými byl předem seznámen.
„Každý prodejce musí mít ceník nabízeného sortimentu, například jídelní a nápojový lístek, a to tak, aby si o něj spotřebitel nemusel říkat. Pozor si spotřebitel musí pochopitelně dát i na míru podaných nápojů. Pokud nemá sklenice či kelímek úřední ověření, pak musí prodávající spotřebiteli takové cejchované sklo či kelímek poskytnout, aby si správnost míry mohl spotřebitel ověřit. Při nákupech jiného zboží je dobré sledovat, jakými informacemi je výrobek vybaven, zda jsou uvedeny česky a zda výrobek je obecně důvěryhodný. Výrobkům bez jakéhokoliv označení či výrobkům očividně pofidérní kvality je vhodné se obloukem vyhnout, případně nás o jejich výskytu informovat," vysvětluje Řezáč.

I v Domažlicích se inspektoři častěji než dříve setkávají s nedostatky při dodržování správné míry nealkoholických nápojů.
„V minulosti to byla spíše doména piva či lihovin. Dalším problémem je podávání ledu do těchto nápojů. Spotřebiteli je znemožněno ověření správnosti podané míry a pak je to mnohdy v rozporu s požadavkem spotřebitele, ne každý stojí o pití ledového nápoje. Prodejce by měl na led v nápoji upozornit předem, nebo do nápoje dát led pouze na výslovné přání zákazníka," dodal Řezáč.