Žena se měla podle žalobce dopustit trestného činu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za to jí hrozí až tři roky vězení.

Obžaloba

„Ve věci byla dne 29. srpna podána obžaloba,“ sdělil České televizi tachovský státní zástupce Ondřej Wendler. Stíhanou osobou je podle deníku Právo 26letá Romana L. z Tachova.

Policie původně případ odložila s tím, že by se mohlo jednat pouze o přestupek. Deník Právo však následně informoval o tom, že se případem začal zabývat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten předložil námitky a případ se vrátil zpět do přípravného řízení. Policejní šetření následně vedlo k obvinění a nyní i k podání obžaloby.

Na fotografii jsou žáci ze ZŠ Plynárenská, Teplice, 1. třída paní učitelky Lenky Kristové, asistentky Andrea Medzanská a Jana Adamová.
Kauza teplických prvňáků má dohru. Policie obvinila prvního muže

Kvůli kauze teplických prvňáčků zahájili policisté trestní stíhání muže z Frýdecko-Místecka pro trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. V jeho případě státní zástupce trestní stíhání podmíněně zastavil. Pokud se obviněný během stanovené zkušební doby nedopustí trestného činu ani přestupku, trestní stíhání tím pro něj končí. V opačném případě budou kriminalisté ve vyšetřování pokračovat.

Obvinění nepadlo

Posledního podezřelého vyšetřovaného policií v Teplicích se dosud nepodařilo vyslechnout. Podle České televize se zdržuje mimo území České republiky.

Kauza vznikla poté, co Deník v rámci svého seriálu představil snímek tamní první třídy složené převážně z šesti až sedmiletých romských, vietnamských a arabských dětí. Tehdy vzali školu útokem rasisté z celé republiky. Děti i pedagogové následně čelili nenávistným komentářům na sociálních sítích, kde se objevily i výzvy k likvidaci malých školáků. Poté se případem začala zabývat teplická policie. Ta se zaměřila na tři podezřelé. 

Po incidentu se z řad veřejnosti zdvihla vlna solidarity. Za několik dní se na účtech dvou iniciativ, společnosti Romea a podnikatele Patricka Zandla, sešly statisíce korun na podporu těmto dětem. 

 MLČÍ. Petr Valouch v reportáži České televize.
Kauza školního tabla: kdo je muž, který hrozil prvňáčkům granátem