Hned na úvod se ale zaplněnému sálu omluvil za malé zpoždění. „Přestože jsem tady vystudoval gymnázium, zpaměti jsem netrefil a navigace mě zavedla jinam“ usmál se sympatický čtyřicátník. Během přednášky horolezec vyprávěl o lezeckých začátcích, civilním zaměstnání, ale také vztahu k masu, které už několik let vůbec nejí.

Protože je ale horolezectví fyzicky i psychicky náročný koníček, musel nastudovat, jakým způsobem ho v jídelníčku nahradit, aby mu při náročných výstupech nechyběla potřebná energie. Návštěvníci tak měli na závěr možnost ochutnat miso polévku s rýžovými nudlemi a kaši z polenty, které sebou ve formě instantního jídla přivezl na ochutnání. To si na svých expedicích připravuje společně s přítelkyní Miroslavou Jirkovou, která ho na horských výpravách nejčastěji doprovází.

Diváci měli možnost shlédnout i videa z expedic a došlo i na na dotazy. Ty nejčastěji směřovaly k náročnosti horolezectví. „Každý výstup je jiný. Největší mediální pozornost vzbudila K2, pro mě osobně byla ale nejtěžší Anapurna. Je na ní objektivně velké množství nebezpečí v podobě pádu lavin a seraků,“ odpověděl horolezec.

Ilustrační foto.
Veteráni vyjedou do okolí Stříbra