Konkrétně se soutěží v hodu kládou, vrhu kamenem, hodu závažím do výšky, hodu závažím do dálky či hodu skotským kladivem. Některé disciplíny jsou čistě silové, ale například u hodu kládou se jedná také o technickou záležitost, kdy je pro správné provedení potřeba kládu nejen unést a hodit, ale musí se to provézt tak, aby se při hodu i otočila kolem své osy a hodnotí se i to jak dopadla. Ve Strážově se nejednalo o nic jednoduchého, k hodu se používala kláda o délce přes pět metrů a hmotnosti zhruba šedesáti kilogramů.

Strážovský závod byl pátým utkáním ze sedmi, která jsou každý rok pořádána v rámci České ligy ve Skotských hrách. V lize se soutěží ve třech kategoriích. Muži do čtyřiceti let, muži nad čtyřicet a ženy. Povinným úborem pro soutěžící je skotský kilt. Pro sportovce je stanovena výjimka, pod kiltem mohou při soutěžích nosit spodní prádlo, které je jinak zapovězeno.

Zdroj: Filip Nekola

Původní Horalské hry jsou staré přes tisíc let a skotská šlechta si při nich vybírala obratné a zdatné muže do svých družin.

Ze siláckého klání se postupně stala sportovní a kulturní kratochvíle, při které se oslavuje nejen skotská kultura, ale i tradiční skotské produkty, pochutiny či nápoje, např. whisky. Bohatě je zastoupený také skotský folklór, typické skotské dudy a skotský kilt. Za doprovodu dud a bubnů se soutěží ve skotském tanci.

Sportovní kategorie jsou rozdělené na týmové, mezi ně patří třeba přetahování lanem a individuální. Ty byly k vidění i ve Strážově.

Železnorudské slavnosti 2022.
Lidé v Železné Rudě si užívali na slavnostech, slavilo se i 30 let partnerství