Během dvou hodin vystoupilo několik řečníků, kteří přiblížili situaci ve zdravotnictví, ale také vyjádřili svůj postoj k vedení sušické nemocnice. Nejvíce lidem vadí rušení oddělení, hlavně lůžkové chirurgie. Problémy začínají být i na interně.

PETICE DO SENÁTU

Mítink byl pořádán na podporu petice za záchranu a obnovu provozu Nemocnice Sušice o. p. s. a dalších malých nemocnic. Potřebují deset tisíc podpisů, nyní mají necelé tři „Petice navazuje na první, která byla určena zastupitelstvu, bohužel se ale nesetkala s odezvou. Uvědomujeme si ale, že příčinou situace v Sušici jsou také systémové nedokonalosti. Právě proto se chceme obrátit na Senát, protože bychom rádi dostali problematiku zdravotního systému a jeho nespravedlnosti vůči regionálním nemocnicím na úroveň, kde se rozhoduje – do parlamentu, do Senátu, do vlády,“ řekl za pořadatele mítinku Vladimír Říha a dodal: „Sušickou nemocnici může zachránit pouze změna chování zastupitelstva. Jde nám nyní o dvě věci, o to aby nedělalo nevratné změny ještě před volbami a dostat problematiku na vyšší úroveň.“

Nevratnou změnou bylo míněno zrušení o. p. s., které se v Sušici chystá.

CHYBÍ PERSONÁL

Na náměstí přijela i radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví Milena Stárková podle níž by bylo nejlepší, kdyby se sušická nemocnice stala součástí holdingu Nemocnic Plzeňského kraje, protože by si přestali přetahovat lékaři a sestry. Problémy s personální situací nejsou ale jen v Sušici. „Klatovská nemocnice má velmi dobrou pozici a má nejmenší problémy i personálním zajištěním. Personální problémy co se týče sester má Domažlická nemocnice, sestry chybí i v Rokycanské nemocnici, kde je i největší investiční zanedbanost, chystáme se ji ale zvelebit v příštích letech,“ uvedla Stárková.

Podle předsedkyně správní rady Nemocnice Sušice o. p. s. není tak snadné zrušit smlouvy se současným provozovatelem nemocnice společností Penta, jak si obyvatelé představují. Město nemá variantu B, kdo by ji nahradil.

Cvičení IZS v domově pro seniory v Sušici.
FOTO: Nacvičovali záchranu seniorů z hořícího domova