Po nálezu u Horažďovic je nyní vyléčen a opět v přírodě. „Po pečlivé úvaze jsme ho vypustili u Modrého rybníka na Tachovsku, nedaleko obce Tisová, kde je výskyt orlů mořských zcela běžný a mají zde zejména teď po výlovech rybníků i dostatek přirozené potravy,“ uvedl Deníku ornitolog Karel Makoň z Plzně.

Ornitologové do poslední chvíle nevěděli, zda orel bude vůbec létat. Léčba v plzeňské záchranné stanici živočichů za účasti mnoha odborníků byla ale úspěšná. „Sestavit optimální léčebný plán a připravit tak velkého dravce zpět na návrat do volné přírody, je opravdu fuška. Desítky vyšetření, konzultací, hypotéz a možností s naprosto nejistým výsledkem. Bude létat nebo nebude? Co se mu vlastně stalo a proč nelétal? Plus desítky dalších otázek,“ poukázal ornitolog a ochránce zvířat.

Orla opatřili i malou vysílačkou, pomocí níž mohou odborníci i veřejnost sledovat jeho pohyb. „Akce proběhla za účasti kolegů z Veterinární fakulty Brno, jmenovitě Ivana Literáka, který sehnal od rakouských kolegů vysílačku monitorující pohyb vypuštěného orla. Vysílačku přijel z Maďarska orlu nasadit kolega Péter Szpakovszky, a tak pohyb vypuštěného orla je v těchto dnech sledován zhruba po pěti minutách a naprosto všude,“ dále popsal Makoň s tím, že díky tomuto způsobu monitoringu mají úplně přesné zprávy, kde a kdy orel létal, zda kroužil či sbíral potravu, kde seděl a kde spí.

Tachovský útulek se na zimu připravuje pečlivě.
Psi zimou trpět nebudou

Pohyb orla na monitoru téměř nepřetržitě sleduje kolega Hynek Matušík z Moravy. Ten pak ornitologům pravidelně hlásí co, kde, jak, přičemž první noc na svobodě trávil orel asi čtyři kilometry od místa vypuštění nedaleko obce Kočov.

I přes počáteční nervozitu ornitologů, dopadlo vypuštění výborně. Orel vše zvládl na jedničku a nádherně vystartoval ze země přímo na špičku čtyři sta metrů vzdáleného smrku. „Ani tak nemá orel ještě vyhráno. V kulturní krajině na něj číhá nespočet nebezpečí a hlavně nevíme, odkud je a kam vlastně poletí. Proto i my s velkým napětím sledujeme každý jeho pohyb a veškerá data získaná z vysílačky. Držte orlovi palce i vy, ať vše zvládne, a my můžeme sledovat, kam se z jara vrátí na hnízdiště a odkud vlastně byl,“ okomentoval zvířecí záchranář.

Se zpožděním bude možné pohyb tohoto orla sledovat na stránkách http://www.birdtelemetry.cz/ , kdy už nyní je monitorován pohyb řady dalších opeřenců.

Snímky z horní části vodní nádrže Lučina v místech, kde byla silnice a mostek přes Sklářský potok, který je jedním z přítoků do Lučiny. Patrný je pokles vodní hladiny.
Lučina má polovinu zásob pitné vody, odtok je na minimu