Výbuch zabil ve středu ráno v Sušici pracovníka tamního kovošrotu, který pracoval s autogenem. Další dva lidé byli zraněni, z toho jeden těžce. Vrtulník ho musel transportovat do Prahy na popáleninové centrum.

Tragédie se stala před sedmou hodinou ráno v kovošrotu na výpadovce na Horažďovice, kde zaměstnanci pracovali s autogenní řezací a svařovací soupravou. „Slyšeli jsme obrovskou ránu, ale vůbec jsme netušili, co se děje. Až když jsme viděli hasiče a záchranku, bylo jasné, že se něco stalo," řekl Deníku pracovník bezpečnostní agentury střežící sousední firmu.

„Když jsme přijeli na místo, tak už oba  pracovníci zasažení výbuchem byli uhašení. My jsme ochlazovali propanbutanovo-kyslíkovou soupravu a pomohli zdravotnické službě s ošetřováním. Navedli jsme také přistávající vrtulník," řekl Deníku na místě klatovský okresní ředitel hasičů Aleš Bucifal.

Výbuch měl tragické následky, 45letého Sušičana už lékaři nedokázali zachránit. Údajně měl popáleniny na značné části těla. „Druhý pracovník byl letecky transportován do Prahy na Vinohrady a třetí byl sanitkou převezen do sušické nemocnice," uvedla bez bližších podrobností krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková. Podle informací Deníku ale utrpěl muž ze Sušice, kterého vezl vrtulník, velmi závažná zranění a navíc byl od výbuchu popálený na zhruba pětině těla. Další zaměstnanec kovošrotu utrpěl zranění hlavy.

Co se stalo, zkoumali na místě dlouhé hodiny odborníci z různých složek. „Jediné co víme, je, že došlo k výbuchu. Ostatní je v šetření, čekáme na specialisty z Prahy," uvedl dopoledne Bucifal.

Na místo vyjeli i zástupci oblastního inspektorátu práce a samozřejmě také policisté. Podle jejich klatovské mluvčí Dany Ladmanové ale zatím nelze říci, zda došlo k porušení zákona či zda bude někdo trestně stíhán, neboť šetření je na začátku.

Pracovníci kovošrotu byli z neštěstí zdrceni a do řeči jim vůbec nebylo. „Nezlobte se, ale je to pro nás strašně těžké. Podívejte," ukázal jeden z nich redaktorovi Deníku třesoucí se ruce. Jediné, co dodal, bylo, že mrtvý muž žil sám, že neměl rodinu.