Domažlické městské lesy registrují škody zejména na smrkových porostech. „Buky a jedle mezi nimi většinou drží, tentokrát ale padaly i ty,“ popsal ekonom DML Josef Forst. „Postihlo to jednu hlavní lokalitu a pak jsou polomy na několika dalších menších územích,“ pokračoval ekonom. „Největší škody jsou v údolí Bystřice, kde leží okolo tisíce kubíků popadaného dřeva. Dohromady s dalšími zlomy a polomy to odhadujeme na dva až tři tisíce kubíků,“ vyčíslil Forst.

Krupobití ve Všerubech.
VIDEO: Krupobití na Folmavě poničilo auta, střechy i skleníky

Dodal, že se polomy na územích spravovaných DML v podobné intenzitě přihodí téměř každý rok. „Máme moderní techniku – harvestor, ten by mohl toto množství zpracovat do měsíce. Práce s ním začaly už ve středu,“ dodal ekonom lesnické firmy.

S následky krupobití se musejí vyrovnávat i zahrádkáři. „Kroupy mi polámaly rajčata, už z nich nic nebude. Mám vymlácené i tabulky ve skleníku a v sadu jsou poničené třešně, které jsme zrovna v tomto týdnu chtěli pořádně očesat. Práce na zahradě nás stojí mnoho času a teď zbývá jen marnost,“ popsala Anna Hálová.

Ilustrační foto.
Řidička při couvání srazila jinou ženu