To vyvolalo velké pozdvižení nejen mezi obyvateli města, z nichž mnozí jsou proti výrobě, ale i na radnici, která s tím nesouhlasí a bojuje proti tomu i soudně.

Povolení ke zřízení vjezdu sice firmě vydal v polovině roku 2015 příslušný silniční správní úřad, po zjištění dalších okolností se tomu radnice ale snažila zabránit. „Ve chvíli, kdy jsme dostali doplňující informace o možném záměru firmy, učinili jsme patřičné a možné kroky,“ vysvětlil již dříve Deníku změnu stanoviska města starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Společnost Enes Fleisch hledala v minulosti do Klatov pracovníky, kteří mají mimo jiné praxi v přípravě masa dle islámských zvyklostí. Později ale odmítla, že by ve městě chtěla provozovat i halal porážky. „Plánujeme jatka s českými a evropskými normami, dále zpracování a výrobu uzenin,“ řekl vloni Deníku zmocněnec firmy Yavuz Cekic

Dodal, že společnost je na klatovské porážce připravena zaměstnat i bývalé pracovníky masokombinátu.

Vše dospělo až k soudu a jako první se radovala radnice, která žádala zneplatnění smlouvy, jež firmě zbudování vjezdu umožňovala. „Společnost Enes Fleisch je povinna uvést pozemek do předešlého stavu a následně se zdržet jakýchkoli stavebních zásahů,“ uvedla vloni klatovská samosoudkyně Eva Jandová. Společnost se ale proti rozhodnutí odvolala ke krajskému soudu a ten jí dal za pravdu. Případ vrátil zpět do Klatov a tentokrát tamní soud žalobu radnice zamítl. Město ale podle tajemníka klatovské radnice Milana Jarošíka podalo odvolání, a tak není záležitost definitivně uzavřena.

Letos na podzim se ale na místě začalo opět pracovat. Firma v místě vjezdu instalovala obrubníky a vysypala štěrk. Těžká technika také staví silnicí od vjezdu dovnitř areálu. „Pán prý vyhrál všechny soudy. Na to, co tu děláme, máme povolení,“ řekl Deníku na místě jeden ze zaměstnanců stavební firmy.

S tím ale radnice nesouhlasí. „Město Klatovy již čtyři roky všemi dostupnými prostředky brání vzniku této stavby. V danou chvíli má město Klatovy podány tři žaloby,“ uvedl tajemník klatovské radnice Milan Jarošík s tím, že jedna se týká výše uvedeného vjezdu a další dvě stavebních prací v budovách uvnitř areálu.

Stanovisko Enes Fleisch se Deníku získat nepodařilo. Jediný, kdo se může vyjádřit, je Yavuz Cekic, a ten je aktuálně v zahraničí, kde se s ním podle jeho kolegyně není možné spojit.

Policejní kontroly klatovských ubytoven.
Posvítili si na cizince na klatovských ubytovnách