Obě dívky jsou členkami Jezdeckého klubu Tachov, působícího při chovu koní v Oldřichově a na Slovensku budou součástí reprezentace České republiky v soutěžích družstev i jednotlivců.

Na evropský šampionát se dívky připravují prakticky už od začátku letošního roku, kdy absolvovaly řadu kvalifikačních závodů a limity kvalifikace se jim podařilo naplnit. „Začínali jsme v Belgii, kde se velmi dařilo, z osmi soutěží přivezly dívky šest umístění z šedesáti až osmdesáti startujících,“ uvedl šéf stáje Milan Pěchouček.

Další splněná kvalifikace byla na závodech v rakouském Linci. „Tam se Michale Rodové podařilo dvakrát zvítězit a Terezka Jakubcová byla čtvrtá a třetí,“ dodal Pěchouček.

Úplně zářivé ale nebyly podle trenéra výsledky v dalších kvalifikačních závodech výlučně mládežnických kategorií, které se konaly v Rakousku. Ale bylo to dáno z velké míry únavou koní z předchozích závodů. „Naposledy jsme byli v Olomouci, kde jsme dosáhli opět vynikajících výsledků, a v Martinicích u Příbrami na národních závodech. Tam děvčata jezdila více koní a přivezli jsme asi šestnáct pohárů,“ dodal s úsměvem Pěchouček.

Šance na umístění na Mistrovství Evropy si trenér zatím netroufá odhadnout. „Budeme se ale snažit o co nejlepší výsledky.“

Kromě závodů se dívky připravovaly na vrcholnou soutěž samozřejmě pravidelnými tréninky. „Čím více koní odjezdí, tím je to lepší. Samy se tím učí. V poslední fázi před odjezdem na Mistrovství Evropy byly tréninky častější. Pokud to školní povinnosti dovolily, tak se trénovalo čtyřikrát, pětkrát v týdnu. Teď o prázdninách je to prakticky každý den. Jezdí na čtyřech až osmi koních denně a v sedle stráví každý den čtyři, pět hodin, někdy i více,“ uvedl trenér.

Na samotné závody se obě dívky těší, i když neskrývají mírnou trému. To potvrdila starší z reprezentantek. „Vždycky mám před závody trochu trému, ale ta pak vždycky opadne, když odstartuji,“ řekla Deníku Michala Rodová.

Lázeňská struna zlomila rekord
Lázeňská struna se chystá do Konstantinových Lázní