V noci ze soboty na neděli přijali domažličtí strážníci na tísňové lince oznámení o osobě, která sedí v kolejišti, přímo u železničního přejezdu nedaleko vlakového nádraží směrem na Kdyni.

„Hlídka se na místo dostavila do tří minut od přijatého oznámení. Na místě nalezla značně podnapilou pětadvacetiletou ženu, která zde dle svého tvrzení chtěla spáchat sebevraždu kvůli příteli, který ji opustil," popisuje velitel strážníků Petr Kubal.

Strážníci ženu z kolejiště okamžitě přemístili do bezpečí a převezli k ošetření do Domažlické nemocnice. „Chtěli bychom před tímto neuváženým jednáním důrazně varovat, neboť jakýkoliv pohyb neoprávněných osob v kolejišti je vždy velkým nebezpečím nejen pro osoby samé, ale také pro případné cestující v projíždějících vlacích," uvedla mluvčí strážníků Věra Říhová a dodala: „Podnapilá osoba může v kolejišti usnout, upadnout a způsobit si vážná poranění a přesto že do tohoto místa původně nemusela vstoupit s úmyslem spáchat sebevraždu, může tento hazard mít naprosto fatální následky, se sebevraždou zcela srovnatelné."

Domažličtí strážníci nezasahovali u pokusu o sebevraždu poprvé. Například v poslední květnový den asistovali při záchraně ženy, která se rozhodla ukončit život skokem z okna na domažlickém náměstí Míru.

„V posledních měsících jsme v Domažlicích řešili dva případy dokonané sebevraždy. Koncem května byl nalezen oběšený mladý muž v lokalitě u rybníka U Tří vrb. Další pak byl skok muže z domažlické věže 5. července," nabízí ohlédnutí policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Policisté na Domažlicku řešili dalších třiadvacet případů, kdy lidé na linku 158 či jiným způsobem oznámili, že se chtějí zabít, nebo že mají obavu o své známé či příbuzné, že ti chtějí spáchat sebevraždu.

„V jednom případě si před policisty žena stoupla doprostřed silnice a křičela, že už ji nebaví žít a že skočí pod první auto. Policisté ji zajistili a předali záchranářům, kteří ji převezli na psychiatrii," přidala konkrétní případ Brožová.

„Další žena vyhrožovala, že spolyká prášky z nešťastné lásky. Muž se chtěl pokusit o sebevraždu, protože ztratil zaměstnání, je nemocný a tím, že ztratil smysl své existence. Žena se chtěla zabít a zapila léky alkoholem, dechová zkouška prokázala 3,06 promile alkoholu v krvi," zmiňuje další uváděné důvody policistka a pokračuje: „Další muž se chtěl oběsit, jeden se pobodal, žena se pořezala. Další žena spolykala ibuprofen a zapila jej alkoholem, dechová zkouška prokázala 2,67 promile alkoholu v krvi. Ve všech případech tito lidé skončí na léčení na psychiatrickém oddělení."