Pravidelně se ke Sbírce potravin připojuje Tesco na Borských polích v Plzni. "Bývám tady každý rok jako dobrovolnice," řekla Deníku sociální pracovnice Soňa Filipová. "Lidé jsou ochotní pomáhat, každý rok takhle nashromáždíme několik tun potravin. Ty se pak do potravinové banky a distribuují do rodin," dodala s tím, že předáním potravin rodinám se sociální pracovníci snaží tyto rodiny motivovat. "Chceme zlepšit jejich sociální situaci. Takže když se jim třeba podaří naspořit na školní pomůcky, my jim ve stejné hodnotě dáme potraviny," uvedla příklad.


Několik let se ke sbírce připojuje také řetězec drogerií DM, mezi nimi také tachovská filiálka. "Zúčastňuji se této sbírky každý rok. Je to pro dobrou věc a i přes současnou krizi, která se kolem nás děje, mají lidé o tuto sbírku zájem," řekla Deníku v tachovské prodejně Veronika Landovská. Ačkoliv byla sbírka jednodenní, v drogeriích zmíněného řetězce se drogistické i potravinářské zboží bude shromažďovat celý týden. "Lidé mohou přispívat až do čtvrtka, pak bude vše odvezeno do potravinové banky," dodala Landovská.

Usazení vánočního stromu na náměstí.
Vánoční strom pro Tachov je od rybářů


Darované zboží ze všech prodejen bude převezeno do skladů potravinových bank, odkud se následně rozveze potřebným. Pomoc je směrována zejména na seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované či lidi bez domova a v nouzi a pokrývá všechny okresy v České republice.


Fyzická sbírka skončila v sobotu večer se zavírací dobou prodejen. Darovat potraviny mohou lidé nově také při nákupech online. „Lidé, kteří nestihnou nakoupit a darovat zboží v obchodech, mohou ještě využít pomoc potřebným online. Přes internetové obchody Tesco a Rohlik.cz je možné podpořit Sbírku potravin až do úterý 1. prosince, kdy se koná světový den dárcovství Giving Tuesday,“ uvedla Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která v Česku Giving Tuesday pátým rokem zastřešuje.

Ze zkoušky na koncert, kterým operní soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni otevřel svůj youtube kanál. Projekt Hudba je lék zahájil koncert komorního ansámblu orchestru opery pod taktovkou uměleckého šéfa Jiřího Petrdlíka (v červeném saku).
PODÍVEJTE SE: Na youtube už jsou i činohra a opera plzeňského divadla


Protože jarní kolo Sbírky potravin se v letos nekonalo z důvodů pandemie koronaviru a zároveň rapidně stoupá poptávka po potravinové pomoci, doufají organizátoři Sbírky, že se povede vybrat dostatek trvanlivých potravin. Sklady potravinových bank jsou nyní téměř prázdné a akutně chybí především konzervy, těstoviny, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny.


Sbírka potravin je celorepublikově organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru. Záštitu celé akci poskytl ministr zemědělství Miroslav Toman spolu s Evropskou federací potravinových bank.