Osudnou se děvčeti stala cesta do obchodu. Pro rodiče, jak sami říkají, byly nejhorší první dny po nehodě, kdy čekali, co se bude kvůli rozsáhlým zraněním dít dál. „Měla prasklou pravou plíci, zlomená žebra, propíchlé střevo, hematom na ledvinách a roztržená játra, masivní krvácení a o slezinu přišla úplně. Říkali nám, že kdyby bylo půlhodinové zpoždění, tak už by nebylo koho zachraňovat. Bylo to hrozné, naštěstí bylo hezky a mohl přiletět vrtulník, jinak by to malá asi nepřežila,“ neudržel slzy v očích otec Josef L., který byl v době nehody mimo republiku.

Vrátil se co nejrychleji domů. Když viděli dceru napojenou na přístroje, je zcela zlomilo. Pohled, který žádný z rodičů nechce zažít, má stále před očima matka Lucie. „Pro mě bylo nejhorší, když jsem k nehodě přiběhla. Slyšela jsem ránu, uvědomila jsem si, že malá šla na nákup, vyběhla jsem na balkon odkud jsem viděla, jak se někam sbíhají lidé. Pak jsem tam rychle běžela, potkala sousedku a ta mi řekla, že dceru srazilo auto. Když jsem tam přiběhla, byla malá celá bílá. Byl to strašný pohled,“ svěřila se maminka.

ŘIDIČE STAV NEZAJÍMÁ

Dívka je stále v nemocnici a jedna věc rodiče hodně mrzí. „Od nehody se nám řidič ani neozval, což je hodně smutné, když srazí dítě. Vůbec se nezajímá o dcery stav,“ řekla zklamaně maminka a dodala, jak na tom nyní Nina je: „Je pořád na JIP, ale převezli jí do Prahy na další specializovaný zákrok, který v Plzni nedělají. Má halucinace, takže bude brát antidepresiva. Kvůli tomu, že nemá slezinu ji čeká mnoho dalších vyšetření, prohlídek, očkování a podobně. Bude toho ještě hodně. Pořád má nehodu před očima, ptá se nás na ní, protože byla vlastně celou dobu při vědomí, takže si vše pamatuje.“
Policie nehodu stále šetří. Na výzvy se ozval jeden svědek.

ŘEŠENÍ KŘIŽOVATKY

Ihned po uveřejnění informací o nehodě začali lidé volat po tom, aby se na křižovatce ulic Domažlická, Mánesova a Podhůrecká udělala opatření pro zvýšení bezpečnosti chodců. Nejde totiž o první nehodu v tomto místě.

„O opatřeních ke zvýšení bezpečnosti tohoto místa jsme žádali již v minulosti. Přestože za zmiňovanou těžkou nehodou je vážná chyba řidiče, opět se snažíme s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR a Policií ČR dohodnout na řešení, které zmírní nebezpečí zejména pro děti, které zde pravidelně přechází. První opatření bude v podobě zvýraznění upozornění řidičů na přechod dětí. Jako druhý krok se pak nabízí zúžení dopravy do jednoho jízdního pruhu ve směru na Domažlice či osazení semafory. Druhou variantu bych viděl raději. Je to varianta, o kterou jsme stáli již v minulosti, ale nebyla doporučena s ohledem na potíže nákladních aut, která se těžko rozjíždí v zimě na kluzké komunikaci,“ sdělil starosta Rudolf Salvetr.

O tom, co by se s danou křižovatkou dalo udělat, se ještě bude jednat, což uvedl i vedoucí provozního úseku ŘSD Správy Plzeň Michal Syřínek.

Ilustrační foto.
Při hádce pořezal bratr ženy jejího přítele