Motoristé i chodci v Klatovech jsou ve vážném nebezpečí. Za volant tam totiž stále usedá 46letý vážně nemocný Slovák, který opakovaně bourá. Vloni na podzim smetl chodce a poté vletěl na chodník, kde otočil auto na střechu. Od té doby způsobil další tři nehody, před pár dny dokonce zdemoloval v Klatovech auto o viadukt. Podle lékařů nemá kvůli velmi vážné nemoci za volantem co dělat, on ale stále vlastní řidičský průkaz a stále jezdí. Policie i klatovská radnice si problém přehazují jako horký brambor. Shodují se ale v tom, že situaci je třeba řešit. Příště už by totiž mohlo dojít k tragédii.

SRAZIL CHODCE

Slovák, který v Klatovech žije, poprvé havaroval vloni 22. října odpoledne. S Audi A6, ve kterém vezl svoji přítelkyni a malou dcerku, jel ulicí Rybníčky ve směru od Pražské ulice k hotelu Beránek. Tam nejprve přejel do protisměru, kde levou částí vozidla narazil do 37letého chodce z Domažlicka, stojícího u levého okraje vozovky. Aniž zastavil, pokračoval dále v jízdě a po ujetí zhruba 80 metrů vjel na zvýšený obrubník chodníku, od kterého se vozidlo odrazilo a v letu narazilo pravou přední částí do kamenné zídky, následkem čehož se vůz ve vzduchu převrátil a dopadl na střechu na chodník. Tam v tu chvíli naštěstí nikdo nebyl. Sražený chodec utrpěl ztrátové poranění kůže na hlavě a další zranění, měl i menší psychické problémy.
Událost vzbudila v Klatovech značné emoce. Podle svědků to totiž vypadalo, že řidič poté, co porazil chodce, chtěl z místa ujet. Podle řidičovy družky i policejního vyšetřování vše ale bylo jinak, než to vypadalo. „Přítel chtěl zaparkovat. Jenže se mu udělalo velice špatně a místo na brzdu šlápl na plyn," řekla Deníku partnerka Slováka.
Tomu se něco podobného se stalo i o dva měsíce později, v prosinci 2015, kdy při řízení auta ztratil vědomí a také havaroval, naštěstí bez vážných následků. Lékař ho proto odeslal na vyšetření, při němž mu našli zhruba šesticentimetrový nádor na mozku. Právě toto onemocnění pak cizince zachránilo od trestního stíhání.

VÁŽNÁ NEMOC

„Z lékařského znaleckého posudku z oboru neurologie bylo zjištěno, že muž v posuzovaném období trpěl epileptickými ložiskovými záchvaty a absencemi v důsledku pomalu rostoucího nádoru levého čelního mozkového laloku. … Posuzovaný v době popisovaných záchvatů nebyl schopen adekvátně vnímat a reagovat na nastalé situace, a bezpečně tak řídit motorová vozidla. S ohledem na charakter záchvatu je nemohl předvídat, nebo je nějakým způsobem odvrátit," píše se v policejním usnesení, jímž bylo letos v únoru rozhodnuto o odložení případu a tedy Slovákově beztrestnosti.

STÁLE ŘÍDÍ

„Přítel už má za sebou jednu operaci, další ho čeká za tři měsíce. Je to špatné," řekla v březnu Deníku partnerka řidiče.
Jenže ten i nadále riskuje a sedá za volant. Podle informací Deníku způsobil od té doby dvě další nehody.

Jednu hned v březnu a druhou minulý týden, kdy zdemoloval svůj vůz o viadukt v klatovské Nádražní ulici. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. „Řidič jel ve směru od autobusového nádraží do centra, kdy v důsledku svého zdravotního stavu, při projíždění pod železničním viaduktem, narazil do zábradlí a kamenné zdi viaduktu," uvedla klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová a dodala, že u řidiče byla provedena dechová zkouška s negativním výsledkem. „Řidič vlastní řidičské oprávnění příslušné skupiny pro motorová vozidla bez omezení. Policisté dále zjišťují jeho zdravotní stav," doplnila Ladmanová.

Policisté podle ní nemohli cizinci řidičský průkaz odebrat, informovali ale (nad rámec svých povinností, neboť to má za úkol ošetřující lékař) o jeho vážném zdravotním stavu klatovskou radnici. „Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování v Klatovech předali správnímu orgánu v únoru letošního roku znalecký posudek z oboru lékařství," řekla Ladmanová.

HLEDAJÍ ŘEŠENÍ

Jenže i klatovská radnice tvrdí, že má svázané ruce. „Jde o občana Slovenské republiky, což je problém, protože zde nemá vedenou kartu řidiče, a tak mu „řidičák" vzít nemůžeme. Řešením by bylo, kdyby mu za některou z nehod byl uložen zákaz činnosti na území České republiky. Tato možnost byla podle mého názoru v případě nehody u Beránku, kde došlo ke zranění, jenže policie případ odložila," uvedl vedoucí odboru dopravy klatovského městského úřadu Antonín Nauš a dodal, že jeho úřad by mohl jednat v případě, že by ho cizincův ošetřující lékař oficiálně informoval, že dotyčný za volantem nemá co dělat. Jenže to se nestalo. „My jsme řešili nehodu tohoto řidiče z března, jenže to šlo „jen" o pomačkané plechy, kdy narazil zezadu do jiného vozu, a tak jsme mu nemohli uložit zákaz činnosti, ale mohli jsme mu dát jen pokutu. Tehdy nám sliboval, že už za volant nikdy nesedne, ale jak je vidět, sliby chyby," dodal Nauš s tím, že nyní klatovská radnice hledá ve spolupráci s krajským úřadem řešení tohoto problému. „Něco s tím dělat musíme, vždyť za volantem sedí člověk, který vás může zabít, a přitom za nic nemůže," uzavřel šéf odboru dopravy.

„Za to, že mě srazil a zranil, nebyl nijak potrestán s odůvodněním, že je vážně nemocný. I tak ale usedá dál za volant a dokonce způsobil další nehodu. To nechápu a vůbec se mi to nelíbí," dodal k tomu muž, jehož vloni Slovák srazil autem nedaleko Beránku.