„Již před několika lety se vedly diskuze o tom, kdy a jak k úpravě semináře přistoupit. Není těžké dům opravit, ale najít pro něj také náplň, tak aby nejen provoz, ale i návštěvnost byly udržitelné. A to se nám myslím podařilo po dohodě s Galerií Klatovy/Klenová. Myslím si, že by tak seminář mohl být jedním z významných turistických cílů,“ uvedl starosta Rudolf Salvetr.

Seminář má dlouhou historii, bývaly tam byty, jezuitský seminář, později pak měšťanský pivovar a v poslední fázi sloužil rovněž k bydlení, nyní již několik let chátrá. „Chceme, aby architekt našel původní krásu barokní budovy, všechny nebarokní vestavby, které tam vznikly, zmizely a vymyslel nové řešení, které bude ale postavené na tom původním,“ sdělil místostarosta Václav Chroust.

Zahájení turistické sezony v Klatovech.
Lucie Vondráčková rozezpívala náměstí v Klatovech, zatančili si s ní i diváci

Galerie v současné době nemá žádné prostory pro stálou expozici, i přesto, že je její fond velmi obsáhlý, vlastní zhruba čtyři tisíce exponátů. S budovou semináře bude současně řešen i celý prostor parkánu i zeleň.

Cíl projektu

V současné době se koná architektonická soutěž, která končí 20. listopadu 2023. Dle zadání je cílem projektu adaptace a oživení historické budovy v centru města ve snaze nalézt vhodné architektonické ztvárnění objektu s ohledem na historickou hodnotu stavby a atraktivnost místa. Je doporučeno zachování historické podoby předmětného objektu v maximální možné míře, vodítkem k obnově je stavebněhistorický průzkum. Záměrem je celková rekonstrukce, která objekt maximálně přiblíží původnímu charakteru jezuitského období. Předpokládá se, že adaptace objektu poskytne prostory pro stálou expozici moderního a současného umění Galerie Klatovy/Klenová, prostory pro kulturní, společenské a případně další aktivity města Klatov.

Záměr znovuzapojení budovy bývalého jezuitského semináře a jeho přilehlých prostranství předpokládá přirozené rozšíření veřejného prostranství města nabízejícího prostory pro trávení volného času, vzdělání, kulturu a společenské zázemí občanům města i návštěvníkům. Areál nabídne veřejný prostor pro budování komunity. Soutěžní zadání vychází z aktuální situace lokality historického centra města Klatovy a z dochovaných hodnot zájmového objektu. Celkovou obnovu objektu a revitalizaci přilehlých prostranství je proto nutné řešit v kontextu jako součást všech systémových vrstev města.

Zdroj: Daniela Loudová

Dle informací ze zadání soutěže budou investiční náklady na stavební práce 230 000 000 Kč, které ale ještě nebudou konečné, počítá se s dalšími desítkami milionů korun na další práce.