Vzniknout má na ploše přibližně 500 hektarů poblíž Sokolova. Tedy přibližně dvě a půl hodiny jízdy vozem od hlavního výzkumného a vývojového centra společnosti BMW Group v Mnichově. Nové zkušební středisko BMW Group bude zprovozněno počátkem příštího desetiletí.

„Pro Karlovarský kraj mají plány tak významného investora, jakým je německá automobilka BMW, naprosto zásadní význam. Náš region patří ke třem strukturálně postiženým krajům v republice, chybí zde výzkum, vývoj a inovace, potýkáme se s chybějícími pracovními místy, navíc Sokolovsko projde v budoucnu postupným útlumem těžby a lidé budou hledat nové uplatnění. Díky nabídce stovek nových pracovních míst v souvislosti s vybudováním zkušebního centra pro autonomní vozy v oblasti Velké podkrušnohorské výsypky a vzhledem ke vzniku vývojového pracoviště můžeme začít psát zcela novou kapitolu rozvoje regionu,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

BMW i3 bylo na začátku roku 2016 v Rusku pouhých osm kousků.Zdroj: tttnis/WikimediaCommons

Podle Herberta Grebence, zástupce společnosti BMW Group, je tato automobilka na čele vývoje moderních technologií. „Jakožto inovativní společnost máme za cíl našim zákazníkům nabídnout ty nejlepší a nejvíce emotivní zážitky z jízdy a vytvořit digitální propojení mezi lidmi, vozidly a službami. V plánovaném vývojovém centru v Sokolově budeme pokračovat například ve zdokonalování v revolučních oblastech, jakými jsou elektromobilita, digitalizace, autonomní řízení, stejně jako asistenční systémy,“ uvedl Grebenec.

Stávající vývojová centra v Aschheimu nedaleko Mnichova, v Miramas (Francie) a v Arjeplogu (Švédsko) již nemají dostatečné kapacity pro splnění požadavků na testování. „Společnost se proto v několika uplynulých měsících zabývala hledáním vhodných strategických oblastí v Německu a v sousedních zemích. V Sokolově jsme našli ideální podmínky a lokaci pro testování vozidel. Otevření prvního vývojového centra ve východní Evropě vytvoří nové možnosti a současně bude milníkem v historii naší společnosti. Spolupráce s vlastníkem pozemků, společností Sokolovská uhelná, a všemi politickými zástupci byla extrémně pozitivní a je založena na vzájemné důvěře,“ dodal Grebenec.

Ilustrační snímek
Policie žádá řidiče: Pokud nemusíte, nevyjíždějte