Žokej, olympijský vítěz, starosta, bývalá ministryně nebo bývalý poslanec. To jsou kandidáti do senátních voleb v obvodu číslo 7 Plzeň – město, který zahrnuje okres Plzeň-jih, plzeňskou část Slovany a část okresu Plzeň-město a severní část Klatovska. První kolo senátních voleb se koná společně s volbami do obecních zastupitelstev, tedy od pátku 23. září do soboty 24. září. Ve zmíněném obvodu usiluje o místo v Senátu sedm kandidátů.

Hnutí ANO postavilo do boje o senátní křeslo Josefa Váňu, devětašedesátiletého slavného dostihového jezdce a několikanásobného vítěze Velké pardubické. „Josef Váňa je největší ikona našeho dostihového sportu, osminásobný vítěz Velké pardubické a vítěz více než 270 dostihových závodů. Člověk nesmírně úspěšný, a přesto neobyčejně skromný. Jsem moc rád, že mou nabídku přijal, a věřím, že obvod číslo 7 bude mít skvělého senátora,“ uvedl už dříve krajský předseda hnutí ANO Roman Zarzycký. Váňa už do Senátu kandidoval v roce 2016 na Karlovarsku.

Senátorem se tehdy však nestal, ve druhém kole prohrál s kandidátem hnutí STAN Janem Horníkem. Do Senátu bude slavný žokej kandidovat za ANO jako nestraník. „Pepíček je celý život Západočech, který na Plzeňsku tráví spoustu času už od vojny. Absolvoval ji v Boru u Tachova, kde začal jeho sportovní život, což málokdo ví, a Plzeňský kraj má místo v jeho srdci,“ doplnil Roman Zarzycký.

 Na snímku Luboš Vočadlo u plzeňského městského soudu.
Uspával kolegyně, pak se na nich ukájel. Soud mu potvrdil čtyři roky

Koalice SPOLU vysílá do senátních voleb současného starostu Přeštic na jižním Plzeňsku Karla Naxeru (TOP 09). „To, co je potřeba efektivně a citlivě řešit, je především doprava. V některých obcích na hlavních tazích je situace bez obchvatů neúnosná. Chceme-li, aby náš kraj obstál nejen ekonomicky, ale aby v něm byla dostupná zdravotní péče i školy v dojezdové vzdálenosti pro všechny občany, je nezbytné, aby měl kraj spolehlivou a moderní dopravní infrastrukturu,“ uvedl Naxera.

Kandidátem KSČM je šestapadesátiletý bývalý poslanec Jiří Valenta a současný krajský zastupitel.

Třiasedmdesátiletý režisér, scénárista a ochránce přírody Václav Chaloupek bude na podzim senátorský mandát obhajovat. Chaloupek letos kandiduje za hnutí Občané patrioti (OPAT) společně se STAN.

Za SPD bude jako nestraník kandidovat olympijský vítěz ve sportovní střelbě a bývalý zastupitel Plzeňského kraje devětasedmdesátiletý Jan Kůrka.

Hnutí Pro Plzeň vysílá sedmapadesátiletého zemědělce Pavla Šrámka, bývalého poslance za ANO. ČSSD žádného kandidáta na Plzeňsku nenominovala. Jedinou nezávislou kandidátkou za obvod číslo 7 je sedmapadesátiletá právnička, spisovatelka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ze Štěnovic na Plzeňsku.

Ve volbách v roce 2016 kandidovalo v obvodu číslo 7 celkem osm osob. V prvním kole zvítězil Václav Chaloupek, na druhém místě skončila kandidátka sociálních demokratů Dagmar Terelmešová. Ve druhém kole pak vyhrál právě Chaloupek.