Prvním velkým šokem bylo hned nedělní prohlášení Ondřeje Ženíška z TOP 09, který se na budoucí koalici na trojce dohodl s vítězným ANO, STAN a Piráty. Podle Ženíška bylo jedním z jeho rozhodnutí i to, že ANO nemělo zájem o koalici s celou SPOLU, což by poslalo všechny zástupce ODS, TOP 09 i KDU-ČSL do opozice. „Bylo před námi rozhodnutí jít jako SPOLU do opozice nebo ne. Na základě několikaletých osobních zkušeností ve vedení jsme kývli na spolupráci,“ sdělil Ženíšek.

Překvapení se odehrálo také na čtvrtém městském obvodě, kde se od SPOLU odtrhla ODS, která zde utvoří koalici s ANO. Obě strany budou mít v 25členném zastupitelstvu většinu 16 křesel. „My jako ODS na našem obvodě jsme od samého začátku měli velké pochybnosti o účelnosti spojení v koalici SPOLU před letošními volbami a připojili jsme se k tomuto konceptu až jako jedni z posledních. Naše obavy se začaly naplňovat již v průběhu kampaně, kdy nám to voliči často dávali najevo tím, že nás z tohoto důvodu nebudou volit. Jsem přesvědčený, že to byl jeden z významných faktorů, který způsobil nečekaný propad v těchto volbách, kdy jsme jako ODS významně oslabili tím, že jsme místo původních 7 mandátů v našem zastupitelstvu získali pouze 5,“ uvedl 1. místostarosta obvodu Zdeněk Mádr (ODS).

Ilustrační foto
Valík bude kvůli údržbě do čtvrtka uzavřený

Na Lochotíně vznikne koalice totožná s tou na plzeňské radnici – vytvoří ji ANO, Starostové, Piráti a Pro Plzeň. Podle Romana Zarzyckého, lídra hnutí ANO v Plzni, bude starostkou jedničky Ivana Bubeníčková (ANO). Rozpory však panují v obsazení postu šéfa kontrolního výboru, který si podle Zarzyckého nárokují jak ODS, tak KDU-ČSL. „Politická debata nasvědčuje tomu, že jím bude zástupce SPOLU. Její zástupci se teď perou o kontrolní výbor, předbíhá se samostatně KDU-ČSL a samostatně ODS,“ řekl Zarzycký.

Volby na Slovanech vyhrála – především díky personě obvodu, dlouholetému starostovi Lumíru Aschenbrennerovi (SPOLU) – koalice SPOLU, která tak ovládne pouze jeden ze čtyř největších plzeňských obvodů. Vládnout zde bude se STAN, Piráty a Pro Plzeň. „Hned v neděli ráno po volbách začala jednání s Pro Plzeň. Následovala jednání s Piráty a STAN. V pondělí došlo ke společnému jednání všech těchto subjektů a byla dohodnuta „široká koalice“,“ potvrdil Lumír Aschenbrenner, který zůstane starostou Slovan.

Novou vládu na plzeňské radnici bude přes těsné vítězství SPOLU tvořit ANO, STAN, Piráti a Pro Plzeň. Ustavující nové zastupitelstvo vzešlé z komunálních voleb v Plzni se podle Zarzyckého sejde mezi 17. až 22. říjnem. Jasno je zatím v tom, že Zarzycký bude primátorem a Pavel Bosák, lídr Pirátů, prvním náměstkem.