V Líních bude i spitfire
Kdy:
8. srpna, 11. - 16.30 hodin
Kde: Hangár 3 na letišti v Líních
Za kolik: 50 Kč, děti do 12 let zdarma

Podruhé během krátké doby a naposledy o prázdninách se v sobotu otevře muzeum leteckých veteránů Hangár 3 na letišti v Líních. Tentokrát však bude sestava vystavených letounů o něco bohatší. „K vidění bude i Supermarine Spitfire Mk XVI a cvičný Tiger Moth,“ říká Jiří Horák, předseda spolku Classic Trainers, který muzeum provozuje. Připravena bude i výstava k Bitvě o Británii, účasti našich letců v bojích druhé světové války. "Některé z fotografií, které byly zachráněné z pozůstalosti, přitom nebyly ještě nikde publikované," dodává Horák. Doprovodný program představí také československou armádu před rokem 1938. Vystaven bude automobil Škoda Superb ze sbírek rokycanského muzea.

Do Depa míří Dara Rolins s Leošem Marešem
Kdy: 9. srpna od 18 hodin
Kde: DEPO2015, Plzeň
Za kolik: 490 Kč

Úspěšná slovenská zpěvačka a známý moderátor Leoš Mareš, který se předvede také jako zpěvák a DJ. I to bude součást sobotního večera v areálu DEPO2015 v Plzni. Jako hosté vystoupí Karin Ann a MC Erik s Ivanou. Vstupenky na ticketlive.cz.

Divadlo zahajuje sezonu Prodanou nevěstou
Kdy: 9. srpna od 14 hodin
Kde: Velké divadlo, Plzeň
Za kolik: 110 – 370 Kč

Do nové sezony vstoupí plzeňské Divadlo J. K. Tyla tentokrát už v srpnu. V neděli odpoledne uvede premiéru nové inscenace Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany.

Další díl S hudbou za památkami obstará Musica Panica
Kdy: 8. srpna od 18 hodin
Kde: kostel sv. Martina ve Strážišti u Mladotic
Za kolik: 120 a 180 Kč

V rámci série koncertů S hudbou za památkami vystoupí v sobotu v kostele sv. Martina ve Strážišti u Mladotic trio Musica Panica. Tvoří jej Veronika Vítová (zpěv), Eliška Baťová (flétny), Kristýna Kosíková (clavisimbalum) a během večera zazní české písně ze sborníku Oldřicha Kříže z Telče.

Industry Open nabízí bohatý program
Kdy: 8. a 9. srpna
Kde: různá místa
Za kolik: 70 – 150 Kč dle akce

Festival prohlídek industriálních památek tentokrát připravil program na oba víkendové dny. V sobotu od 10 hodin vyjížďku historickým autobusem po stopách těžby uhlí na Plzeňsku kolem Nýřan, v neděli pak po stopách železa v Klabavském revíru, obě začínají v 10 hodin. V sobotu od 14, 15.30 a 17 hodin a pak v neděli od 17 hodin se konají komentované prohlídky v muzeu dvoutaktů v Plzni-Lobzích. V sobotu od 10 hodin je přichystána také další procházka s Plzeňským architektonickým manuálem Po stopách plzeňského průmyslu II.

Koncerty a program pro děti v Depu
Kdy: 7. a 9. srpna
Kde: DEPO2015
Za kolik: zdarma

Program DEPOvLETU pokračuje v pátek dvěma koncerty. Od 19 hodin zahraje Terez Tothová, známá buskerka, která vyrazila do světa pod uměleckým jménem Terez Wrau a zpívá ve třinácti jazycích. Od 21 hodin pak vystoupí plzeňský zpěvák Milan Samko. Jeho hudba je postavená na rockových riffech, které jsou doprovázené jednoduchým, ale přesným beatem na první dobu. V neděli od 15 hodin je připravený pro děti Duhový princ, na představení pak naváže tvořivý workshop Duha domů.

Rocketman na náplavce
Kdy: 9. srpna od 21 hodin
Kde: náplavka na Radbuze, Anglické nábřeží
Za kolik: zdarma

Další z Filmových večerů na náplavce obstará v neděli Rocketman, životopisný snímek o Eltonu Johnovi.

Pestrá Busking party u Radbuzy
Kdy: 8. srpna od 14 hodin
Kde: náplavka na Radbuze, Anglické nábřeží
Za kolik: dobrovolné vstupné

Už v sobotu ožije náplavka u Radbuzy velkou Busking party. Hlavní hvězdou budou progresivní rockeři Redlake Circus z Berlína, které doplní místní legendy instrumentálního řevu Madebythefire, ambientně založený Tomáš J Holý, swingový Marty’s Henpecked Club, ethno world music Gabra a Brumlista (Nigunatica duo) a kejkle Kejklíře Rudy Hardena. Akce se zároveň stane zahřívací party před zářijovým festivalem pouličního umění Pilsen Busking Fest.

První Rock Start festival v Záluží
Kdy: 8. srpna od 13 hodin
Kde: hospůdka a sportovní areál V Luhu, Záluží
Za kolik: 250 kč v předprodeji, 350 Kč na místě

V Záluží u Plzně se v sobotu uskuteční první z Rock Start festivalů. Od 13 hodin postupně zahrají Sebranka, X-Cover, Děda Mládek Illegal Band, Pilsen Queen Tribute Band, Pops a V3ska. Další pokračování se chystají na 29. srpna v Žihli, 5. září v Hrádku u Rokycan a 12. září ve Stodě. Předprodej na smsticket.cz.

Pivní slavnost v Malesicích
Kdy: 8. srpna od 14 hodin
Kde: hřiště v Malesicích
Za kolik: 49 Kč, děti zdarma

Na sobotu připravili v Malesicích pivní slavnosti Malesické škopkování. Kromě stánků s pivem nabídnou řadu soutěží i program pro děti. Hudební část obstarají Olympic revival z Domažlic a WAMP.

V Přešticích bude minifestival
Kdy: 8. srpna od 18 hodin
Kde: parket na hřišti v Přešticích
Za kolik: 250 Kč

Rockový minifestival se uskuteční v sobotu 8. srpna na parketu na hřišti v Přešticích. Vystoupí The Vejfuk, ZZ Top revival a bluesrockoví Livin Free v sestavě Michal Nosek, Jan Holeček, Vladimír Guma Kulhánek a Tomáš Frolík. Vstupenky se kvůli omezené kapacitě rezervují na telefonním čísle 728 460 024.

Víkend v Krašovské bude patřit stepu a tanci
Kdy: 8. srpna 9 – 18 hodin, 9. srpna 10 – 15.30 hodin
Kde: Aktivity centrum Krašovská
Za kolik: neuvedeno

O víkendu 8. a 9. srpna proběhne v Krašovská Aktivity centru druhý ročník Summer tap/dance workshops. Zájemci se mohou těšit na špičkové lektory z celé České republiky, kteří je provedou lekcemi stepu pro všechny úrovně pokročilosti a tanečními workshopy rozmanitých stylů. V programu mimo jiné najdou muzikál, jazz, step, street fusion, afrobeat, contemporary, dancehall i femme fusion. Rozvrh lekcí a přihlášky na akci naleznete na facebooku a instagramu pod názvem Summer tap/dance workshops.

Opera i audiovizuální umění v Manětíně
Kdy: 8. srpna, 18 – 22 hodin
Kde: zámek Manětín
Za kolik: zdarma

Letní barokní festival pokračuje v sobotu na zámku v Manětíně. Od 18 hodin jsou na programu prohlídky pro návštěvníky divadelního představení, ve 20.30 hodin začne opera Endymio, akci zakončí představení audiovizuálních umělců, které ve spojení se souborem pozdně barokních soch a sousoší slibuje magický zážitek.

Letní slavnost v Radčicích
Kdy: 8. srpna od 13 hodin
Kde: relaxační zóna u Mže v Radčicích
Za kolik: zdarma

Městský obvod Plzeň 7 pořádá v sobotu v relaxační zóně u Mže letní slavnost. Pro děti budou připraveny skákací hrad, nafukovací megaklouzačka a další, pro dospělé pak bude na přání hrát Pepa Hajajs.

V Nezdicích přichystali neckyádu
Kdy: 8. srpna od 14 hodin
Kde: start u Borov
Za kolik: dobrovolné vstupné

Ochotnický spolek Tradeáši z Nezdice připravili na sobotu spolu s partou nadšenců u jezu v Nezdicích na Úhlavě 19. ročník Nezdické neckyády Vaška Šticha. Přejímka a ladění plavidel od 13 hodin, start u Borov přibližně o hodinu později. Na večer je pak na hřišti TJ Nezdice připraven večer u táboráku s kytarou.

Extra Band hraje každý den
Kdy: 7. - 9. srpna
Kde: různá místa
Za kolik: neuvedeno

Fanoušci skupiny Extra Band revival si mohou tuto kapelu užít každý víkendový den. V pátek zahraje od 21 hodin na Plovárně v Hradišti i s hostem Radkem Zíkou, v sobotu pak od 20 hodin na parketu restaurace Kotva na Hracholuskách a v neděli už od 17 hodin v Blovicích na parketu za Lidovým domem.

Lucie revival v Čižicích
Kdy: 7. června od 21 hodin
Kde: parket v Čižicích
Za kolik: neuvedeno

Čižické hudební léto pokračuje v pátek večer vystoupením skupiny Lucie revival.

Připomeňte si plzeňskou historii při komentovaných procházkách
Kdy: dle zvoleného tématu
Kde: sraz u Infocentra na náměstí Republiky
Za kolik: 150 Kč, zlevněné 80 Kč

I letos plzeňské Informační centrum přichystalo komentované prohlídky města. O tomto víkendu je na výběr ze tří témat. V pátek od 17 hodin Za tajemstvím výzdoby plzeňských domů, v sobotu od 15 hodin To nejlepší z Plzně a od 17 a 19 hodin Báje a pověsti plzeňské. Vstupenky se kupují na plzenskavstupenka.cz.