Plzeňský kraj

Na Lochotíně se bude promítat Karel

Kdy: 18. září od 19 hodin
Kde: amfiteátr Plzeň-Lochotín
Za kolik: 250 Kč v předprodeji, 350 Kč na místě

Loni byl uveden na festivalu Finále v Plzni, projekcí v kinech se ale dokument Olgy Malířové Špátové Karel o zpěváku Karlu Gottovi dočká až letos v říjnu. Ještě předtím dojde tuto sobotu na jeho předpremiéru v amfiteátru v Plzni na Lochotíně.

„V červenci jsme s Bontonfilmem dělali předpremiéru filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel a jim se způsob, jakým jsme dokázali přilákat lidi do amfiteátru, líbil.I z toho důvodu nám nabídli možnost další spolupráce,“ vysvětlil Michal Šašek z Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest, jehož organizátoři další akci v amfiteátru připravují. Večer s promítáním dokumentu o plzeňském rodákovi začne v 19 hod., přijede i režisérka filmu. Diváci si užijí projekci na původním panoramatickém plátně.

Vstupenky budou za 250 korun na plzenskavstupenka.cz až do sobotních 12 hodin. „Z každého lístku jde 51 korun na Nadaci pro transplantaci kostní dřeně. Na místě budou vstupenky za 350 korun a nadaci půjde z každé 102 korun,“ zmínil Šašek charitativní podtext akce.

Večer v amfiteátru nabídne i další novinku. „Bude se křtít CD s písněmi Karla Gotta v nových aranžmá, které půjde do prodeje až v předvánoční době, ale lidé si ho budou moci koupit už teď na Lochotíně,“ dodal výkonný ředitel Juniorfestu.

Zahrají světoví houslisté

Vrcholem letošního cyklu a důstojnou oslavou 20 let festivalu Hudba v synagogách plzeňského regionu bude nedělní koncert v plzeňské Staré synagoze. Od 19 hodin vystoupí dva houslisté s mezinárodním věhlasem Natasha Korsakova a Manrico Padovani.

Helena Vondráčková míří do Domažlic

Legenda české pop music Helena Vondráčková vystoupí v sobotu v Domažlicích. Koncert v rámci turné Vzhůru k výškám začíná ve velkém sále kulturního střediska v 19 hodin. Turné mělo původně začít loni na jaře, ale kvůli koronavirové krizi ho zpěvačka přeložila právě na podzim 2021. Na koncertu zazní nejen osvědčené hity, ale také písně z posledního studiového CD s názvem Tvrdohlavá, které Helena Vondráčková vydala v loňském roce.

Milovníci vína míří do lihovaru

Lihovar u náměstí v Janovicích přiláká vyznavače vína. V sobotu zde ochutnávky z Mikulovska rozlévají M. Vyskočil, S. Kopecký a Klatovský spolek vinařů. Od 14 hodin k tomu zahraje cimbálová muzika Grajcar a začne taneční párty. V 18 hodin koncertuje Hradišťan a Jiří Pavlica a od 20.00 country kapela Pilouni.

Za Plazou budou zápolit dřevorubci

Kompletní česká špička dřevorubeckého sportu změří síly na sobotním mezinárodním mistrovství republiky juniorů a mistrovství republiky mužů v Plzni za Plazou. Kromě kompletní české špičky Pro Series, za účasti mnohonásobného mistra Evropy a vicemistra světa Martina Komárka, či čtvrtého z letošní European Trophy Martina Kaliny, se dopoledne představí také čerstvý juniorský mistr Evropy Matyáš Klíma. Junioři budou zápolit od 10 hodin, ve 14 hodin začne závod kategorie Pro Series.

Do Černic dorazí Slunce ve skle

Už počtrnácté roztočí pípy v černickém Purkmistru festival minipivovarů Slunce ve skle. Uskuteční se tento pátek a sobotu v Pivovarském dvoře v Černicích. Podle organizátorů jde o největší podobnou akci v ČR. Probíhat bude kvůli protiepidemickým opatřením v omezeném rozsahu za účasti 42 minipivovarů. Festival začíná v pátek 17. září v 17.00 a v hlavní den, tedy v sobotu, od 12.00. Vstupné je 50 korun.

Vrací se Festival polévky

Po covidové pauze provonív neděli Plzeň opět Festival polévky. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska budou přímo před zraky diváků vařit nejen vyhlášené plzeňské restaurace a bistra. Návštěvníci mohou ochutnat asijskou exotiku, středomořské speciality, rybí polévky i českou klasiku. 13. ročník festivalu se koná v neděli 19. září od 11 do 17 hodin v areálu Plzeňského Prazdroje. Vstup je zdarma, více na festivalpolevky.cz.

Nejznámější tramp slaví své 85. narozeniny

Plzeňský skladatel, muzikant, řezbář a moderátor a jeden z nejznámějších trampů v západních Čechách i v celé České republice Bohumil Röhrich Šedifka konečně může své loňské 85. narozeniny oslavit i koncertem. Ten se uskuteční v neděli od 19 hodin v plzeňské v Měšťanské besedě v Plzni. Pogratulovat přijdou i Duo Komáři, Přelet MS, Štěpán Rak a The Dixie Hot Licks.

Přijďte na Kostelecké slavnosti vína

V sobotu 18. září se bude konat 1. ročník Kosteleckých slavností vína. Od 14 hodin za hasičskou zbrojnicí zahraje cimbálová muzika Dúbrava. V repertoáru kapely jsou písničky snad ze všech folklorních oblastí Česka a Slovenska. Na místě bude i občerstvení a speciality na grilu. Vstupné je 100 korun. Každý, kdo na akci přijde, dostane degustační sklenici. Předpokládaný konec akce bude kolem 20. hodiny.

Tlapkiáda podpoří chod psího útulku

Na podporu útulku v Horšovském Týně se v neděli koná Tlapkiáda aneb Zábavné odpoledne s pejsky. Se svými chlupáči se můžete zapojit do psích soutěží, uvidíte ukázky psích sportů, představení zástupců „bull plemen“, využít můžete i prodejních stánků, kreativní stánek pro děti či občerstvení. Chybět nebude ani tombola.

V Bělé nad Radbuzou slaví 900 let

Už ve čtvrtek odstartovaly oslavy v Bělé nad Radbuzou, která si připomíná 900 let od první písemné zmínky o obci. Páteční večer bude patřit fotbalové exhibici a křtu knihy. Po vernisážích se návštěvníci mohou zaposlouchat do country hudby Tomáše Linky. Hlavní dění se však koná o víkendu. V sobotu dopoledne se uskuteční fotbalový zápas, setkání rodáků, svěcení opravené stodoly a stuhy k městskému praporu, po obědě následují rockové koncerty a taneční zábava. Neděle začne pietním aktem u pomníku poblíž kostela Panny Marie Sedmibolestné, následuje poutní mše a připravený je i další program s divadlem a koncerty.

Karlovarský kraj

Startuje Dvořákův karlovarský podzim

Karlovarský symfonický orchestr (KSO) vstupuje do 187. sezony tradičně festivalem. Několik historických míst a budov v Karlových Varech nese jméno po slavném skladateli Antonínu Dvořákovi. Ten se v lázeňském městě nesmazatelně zapsal zejména uvedením kontinentální premiéry Novosvětské symfonie, kterou orchestr provedl pod taktovkou Augusta Labitzkého. Odkaz hudebního génia připomíná KSO jedním z nejstarších evropských hudebních festivalů, Dvořákovým karlovarským podzimem. Letošní, již 63. ročník bude zahájen tento víkend. V husitském kostele sv. Petra a Pavla zazní například Dvořákovy Biblické písně v podání pěvce Gustava Beláčka s doprovodem varhaníka Wacława Golonky v sobotu 18. září od 16 hodin. Symfonii č. 9 e moll Z Nového světa uvede orchestr pod vedením hlavního hostujícího dirigenta KSO Jiřího Štrunce mezi sloupy zrekonstruované Mlýnské kolonády v neděli 19. září od 15 hodin, a uzavře tak letošní kolonádní sezonu.

Hotelem zazní známé skladby

Jedna z nejvyhledávanějších světových violoncellistek Michaela Fukačová společně s klavíristou Davidem Marečkem zahrají v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Uslyšíte například skladby Antonína Dvořáka. Začátek je v pátek 17. září od 19 hodin.

Na hradě budou hasiči v uniformách

Fanynky a fandové hradu Cheb, neváhejte a přijďte tuto jedinečnou památku navštívit. V sobotu 18. září bude hrad otevřený pro veřejnost. Přijít můžete i se svými ratolestmi. Bude tu k vidění sbor hájenských dobrovolných hasičů v historických uniformách. Začátek je od 10 hodin.

Poběžte kolem Rotavy

Chcete zažít něco netradičního? Už vás nebaví rovinaté závody? Vyzkoušej Rotavské pahorky. Čeká na vás 10kilometrová trasa plná kopcovitého terénu v nádherné přírodě i tratě pro děti. Začátek je od 11 hodin v Rotavě.

Uvidíte výcvik psů i sokolníky

Nezisková organizace Náhradním rodinám, o. p. s., ve spolupráci s městem Karlovy Vary pořádá v sobotu 18. září od 10 do 17 hodin Den rodin. Na programu jsou sokolníci, ukázky výcviku psů a canisterapie a mnoho dalšího. Nebude tu chybět ani skákací hrad. Přijede i zpěvák Milan Peroutka.