Předchozí
1 z 7
Další

Sušenkový ráj

Téměř dvě stě let. Tak dlouhá je ve slezské metropoli tradice pečení oplatek. Z malé rodinné firmy, založené v polovině 19. století, se v průběhu let stala supermoderní továrna s tisícovkou zaměstnanců, která vyrábí sušenky i oplatky pro celý svět.

Jednou z oblíbených zůstává Fidorka, která stále nese jméno po zakladateli původní firmy Fiedor, Kasparu Fiedorovi. Dnes patří opavský závod společnosti Mondelez International. A opavský závod je mimo jiné i jedním ze tří míst na světě, kde se vyrábí oblíbené sušenky Oreo. 

Nález, který proslavil Štramberk

Národní přírodní památka Šipka je archeologickým nalezištěm, ležícím u města Štramberk. Jde o nejvýznamnější krasový útvar štramberského krasu. V roce 1880 tu byla Karlem Jaroslavem Maškou nalezena spodní čelist neandrtálského dítěte. Tato událost proslavila Štramberk po celém světě. Byl zde tak potvrzen nejstarší zaznamenaný pobyt člověka na našem území. 

Od uhlí a železa k multikultuře

Mezi lety 1828 až 1998 se v ostravských Dolních Vítkovicích těžilo uhlí a vyrábělo surové železo. Vznikl tak ojedinělý, jinde v Evropě neexistující komplex těžké průmyslové výroby. Poté se tento industriální areál dočkal proměny v jedinečné vzdělávací, kulturní a společenské centrum s mezinárodním přesahem. Dolní Vítkovice figurují na seznamu národních kulturních památek. 

Světový věhlas pokrývek hlavy

Klobouky se v Novém Jičíně vyrábějí od roku 1799, když zde Jan Nepomuk Hückel založil kloboučnickou manufakturu. V roce 1865 zavedl Hückel pracovní stroje a stal se tak zakladatelem mechanizované tovární výroby srstěných klobouků. V současné době zahrnuje výroba široký rozsah kloboučnických výrobků, především plstěných klobouků či pletených pokrývek hlavy, což umožňuje uspokojit jakékoli požadavky zákazníků po celém světě.

Uši pečou už po staletí

Novojičínský region proslavila mimo jiné i jedna velmi známá pochoutka. Jde o Štramberské uši, které jsou prvním českým potravinářským výrobkem, kterému Evropská unie udělila ochranu zeměpisného označení. Znamená to, že název Štramberské uši mohou od roku 2007 používat pouze výrobci ze Štramberku.

Jedná se o cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, který má připomínat lidské ucho. Klíčovým prvkem je speciální směs koření, přesné složení ale výrobci neprozrazují, často se jedná o rodinné tajemství předávané z generace na generaci. Podle pověsti se původ cukrovinky váže k mongolskému tažení v roce 1241. 

Nápojářský gigant z Krnova

Nápoj Kofola vznikl v roce 1959 v Československu. Z nejvyšších státních míst totiž vzešlo zadání vytvořit ryze československý nápoj, který bude schopný konkurovat západním kolám. Trvalo dva roky, než dal speciální tým dohromady čtrnáct bylinných a ovocných látek doplněných o kofein, které se používají dodnes.

Letní deník - logo 2022Zdroj: DeníkSpotřeba raketově rostla během 60. let tak, že v Československu došly byliny na výrobu a musely se začít dovážet ze zahraničí. Sametová revoluce znamenala pro Kofolu útlum prodeje.

Novou naději dal Kofole řecký rodák Kostas Samaras, který koupil malou sodovkárnu státního podniku Nealko Olomouc v Krnově a zahájil výrobu sycených nápojů. Zlomový okamžik nastal v roce 2002, kdy se podařilo koupit registrovanou obchodní známku a originální recepturu Kofoly. Od té chvíle až dosud je Kofola v rukou Samarasů.

Nejstarší automobilka ve střední Evropě

Historie kopřivnické automobilky Tatra se datuje do roku 1850, kdy v Kopřivnici místní rodák Ignác Šustala začal se svým podnikáním, nejprve výrobou kočárů a bryček, později železničních vagonů. V roce 1897 vznikl ve firmě, která o několik let předtím dostala nové majitele, první osobní automobil nesoucí jméno Präsident, o rok později z bran kopřivnické továrny vyjel i první motorový nákladní vůz.

Automobilka Tatra, oficiálně Tatra Trucks vyrábí nákladní, vojenské a speciální automobily a jde o nejstarší automobilku ve střední Evropě a třetí nejstarší na světě. V Kopřivnici se nachází i Muzeum nákladních automobilů Tatra a Technické muzeum Tatra.