Lidé přicházeli o majetek

"Do studny se nám dostala kalná voda z polí. Hasiči ji tedy museli celou vyčerpat,“ popsal Miroslav Myška, obyvatel Pakoslavi. „Měl jsem plný sklep vody, byl jsem tam v ní po krk. Čerpali jsme to v noci. Byl jsem vzhůru skoro do dvou hodin,“ doplnil Myška, kterému voda zničila cirkulárku a motorovou pilu.

Proudy se vyřádily i na majetku Jiřího Šedivého. „Porazilo mi to plot, kromě toho voda odplavila podezdívku, takže to budu muset celé odstranit a udělat znovu,“ sdělil Šedivý. Při největším přívalu vody bylo na návsi asi osmdesát centimetrů vody. „S manželkou jsme v důchodu, takže to tady celý den dáváme dopořádku. Na pomoc přijela ještě dcera, která má dovolenou. Všechno je pryč, celoživotní práce zmařená,“ posteskl si muž, který kromě poraženého plotu měl sklep plný vody a má zdevastovanou zahradu.

Když se voda hnala z pole, zasáhla i konírnu. „Koně byli akorát ve stresu, žádnému se nic nestalo. Měli jsme tu zhruba půl metru vody. Musíme poděkovat všem hasičům, protože byli skutečně ochotní,“ uvedla Eva Hofmanová, přítelkyně majitele konírny.

Jako po výbuchu vypadá pozemek Alžběty Škardové, kam voda donesla brikety. „Vyvrátilo to vrata od stodoly a skoro všechno uhlí se vyplavilo na dvůr. Vzal jsem si dovolenou a od rána tady uklízíme,“ řekl Pavel Valdhaus z Plzně, který jezdí do Pakoslavi na chalupu.

Dobrovolní hasiči si vzali volno

„V úterý kolem deváté hodiny večer jsme měli poplach. S avií jsme se do obce kvůli vodě nedostali, tak jsme museli jet traktorem,“ popsal Miroslav Jůza, velitel Sboru dobrovolných hasičů Křelovice. „Ve středu jsme odčerpávali vodu asi z deseti studní. Jsem tu osmnáct let, ale tohle jsem ještě nezažil. Většina našich členů si vzala v práci volno, aby mohla lidem v obci pomoci,“ doplnil Jůza.

Dle starosty Křelovic Karla Grubera nebyla velká voda v obci poprvé, ale tahle je prý zdaleka největší. „Nikomu tohle nedávám za vinu, ale když se to zde opakuje už asi po čtvrté, měli bychom do budoucna udělat nějaká protierozní opatření. To samozřejmě souvisí s obhospodařováním zemědělských pozemků,“ vysvětlil.

Na místo se ve středu ráno přijeli podívat i pracovníci Správy a údržby silnic Kralovice. „Zřejmě bude nutné obnovit podkladní vrstvy komunikace. Zatím je předčasné odhadovat škody, ale určitě se vyšplhají do desetitisíců,“ sdělil Milan Vodička, provozní náměstek SÚS Kralovice.