"Po druhé hodině ráno jsme zasahovali u požáru centrální kotelny v Plané. Oheň kotelnu zcela zničil, došlo k propadnutí stropu," informoval mluvčí hasičů Petr Poncar.

Škoda podle předběžných odhadů dosáhne několika milionů korun. Na místo se ve středu dostaví odborníci z technického ústavu požární ochrany k došetření události. Podle informací Deníku provázel požár výbuch. Tuto skutečnost však nikdo nepotvrdil. "K výbuchu určitě nedošlo v přítomnosti hasičských jednotek," uvedl mluvčí hasičů. K likvidaci požáru bylo nasazeno pět proudů, na místo se sjeli profesionální hasiči z Tachova a Mariánských Lázní a dobrovolné jednotky z Plané, Chodové Plané a Černošína.

Následky požáru kotelny v Plzeňské ulici v PlanéZdroj: HZS PK

Dodávka tepla pro plánské sídliště byla v úterý přerušena, podle starostky Martiny Němečkové se ale nejedná o dlouhodobý výpadek. "Požár sice vyřadil kotelnu na biomasu, kde shořel mimo jiné sklad s dopravníkem, ale nadále je možné topit například plynem," sdělila Deníku s tím, že v první řadě se ovšem musí zkontrolovat celý systém vytápění, aby se předešlo případným poruchám. To se totiž stalo v úterý ráno, kdy v několika domácnostech teplem popraskalo topení.

Podobná událost se na stejném místě stala před dvěma roky. V červnu 2017, shodou okolností rovněž mezi druhou a třetí hodinou v noci, se vznítila štěpka. „Požár poškodil přístřešek a násypky kotelen,“ informovala tehdy mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Dodávka vody pro sídliště byla v den požáru obnovena už v odpoledních hodinách.

Sbor dobrovolných hasičů ze Starého Sedliště si slavnostně převzal nové hasičské vozidlo.
FOTO: Dobrovolní hasiči se Starého Sedliště si převzali nové vozidlo