Švýcaři totiž do Česka přestěhují výrobu plastových obalů pro potravinářské a kosmetické společnosti.

Švýcarské firmě podle jejího prohlášení pomůže expanze do Česka posílit tržní pozice ve východní i západní Evropě. Martin Pfeifer, jednatel rokycanského výrobce s novým názvem Stäger Inovac Packaging, uvedl, že celková investice Švýcarů v tuzemsku, tedy do akvizice a zejména vybavení nového závodu, se pohybuje v desítkách milionů korun.

Čekají se větší tržby

„Velikost současné výrobní plochy v Rokycanech je 600 metrů čtverečních, nové prostory v plzeňském průmyslovém parku Adelardis budou řádově větší. Počítáme tam s plochou kolem 5000 metrů čtverečních," informoval Pfei-fer. Podle něj se podnik přestěhuje do konce září. Firma nyní zaměstnává ve výrobě v Rokycanech zhruba deset lidí, v Plzni bude potřebovat až čtyři desítky zaměstnanců. Roční tržby by se z nynějších zhruba 25 milionů měly zvýšit až na 300 milionů korun.
Inovac se dosud specializoval na dodávky pro automobilový a elektrotechnický průmysl, nově začne vyrábět také plastové obaly na cukrovinky či kosmetiku. Firma Stäger podle Pfeifera dodává velkým kosmetickým značkám, jako jsou Christian Dior nebo L'Oréal, a v potravinářství jsou odběratelem například známé firmy Nestlé a Lindt.

Stäger Verpackungsgruppe měla dosud jednu továrnu v domovském Švýcarsku, kde zaměstnává 140 lidí, a další v Anglii. Skupina vykazuje roční tržby v přepočtu zhruba jednu miliardu korun. Inovac vznikl podle obchodního rejstříku v roce 1994. Jednu polovinu firmy vlastnili dva němečtí občané, druhá patřila českému podnikateli Pavlu Drnkovi.