„V současné době se projekt nachází uprostřed první etapy, která by měla vyvrcholit otevřením první části v květnu nebo červnu příštího roku,“ uvedl Vlastimil Volák, ředitel science centra.

Při této příležitosti byly představeny první exponáty, které by měly být návštěvníkům k dispozici po otevření.

Myšlenka na vybudování science centra v Plzni vznikla v roce 2005. Jedním z důvodů, proč by měla Techmania vzniknout, je podle rektora Západočeské univerzity v Plzni Josefa Průši malý zájem studentů o technické obory. To pak ústí v nedostatek kvalifikovaných techniků.

S tímto problémem se potýká i Škoda Holding, která stála společně se Západočeskou univerzitou v Plzni u zrodu projektu. „Sehnat kvalitní kvalifikované pracovníky je problém. Řešíme ho různými způsoby. Jedním z nich je nabírání zaměstnanců ze zahraničí, například z Ruska,“ řekl personální ředitel Škody Holding Josef Bernard.

Důvodem, proč si studenti vybírají spíše humanitní obory, je podle Bernarda to, že už na základních školách si mnoho dětí vytvoří k technickým oborům odpor.

„Je třeba v dětech už od malička vzněcovat zájem o techniku. Techmania by tomu mohla napomoci, protože tam se s vědou seznámí zábavnou formou,“ dodal Bernard.

Science centra, jejichž náplní jsou především interaktivní exponáty, na nichž si může návštěvník přímo vyzkoušet nějaký vědecký princip, jsou podle Voláka ve světě zcela běžným jevem.

„V současné době jich je kolem 800. V Čechách zatím není žádné,“ vysvětluje Volák. Plzeň by tak měla být v tomto ohledu průkopníkem.

Techmania vzniká v budově, kterou věnovala Škoda Holding a má rozlohu 10 tisíc m². Rozloha první části je 3200 m². Náklady na první etapu by se měly vyšplhat na 65 milionů korun. Ty bude krýt státní rozpočet, Plzeňský kraj, město Plzeň a partneři projektu.