ČSOB za uplynulých 8 let trvání programu podpořila už 820 projektů po celé republice v celkové výši více než 42 milionů Kč. Do regionů letos věnuje 2 250 000 Kč a kromě odborné poroty zapojí do rozhodování veřejnost.

Tři uchazeče o divokou kartu veřejnosti budeme postupně představovat na stránkách Deníku „V dnešní nelehké době, je více než kdykoliv předtím důležité pomáhat přímo lidem a komunitám po celé republice. Věřím, že díky naší podpoře pomůžeme pomoci místním organizacím a spolkům překonat složitou ekonomickou situaci,“ říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Dvě polohovatelná lůžka pomůžou zlepšit pobyt v domově pro seniory

V minulých ročnících programu ČSOB pomáhá regionům byla finančně podpořena celá řada zajímavých projektů od vzdělávacích programů pro děti i dospělé přes projekty pro zlepšení důstojného života ve stáří, až po nákup potřebného vybavení. Právě jedním z takových projektů je třetí představený ve Plzeňském kraji.

Uchazečem o divokou kartu je spolek Vital life z.s., který provozuje dům pro seniory v Plzeňském kraji, kde pečují o osoby, které mají sníženou soběstačnost z důvodu chronického duševního onemocnění, a o osoby se stařeckou, Alzheimerovou nebo jinou demencí.  Posláním je především poskytnout těmto osobám odbornou a kvalitní péči a zajistit jim důstojné stáří.

„U nás pečujeme i o seniory s částečně omezenou schopností pohybu, tak i o seniory, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík. Za případný finanční příspěvek bychom rádi zakoupili 2 ks elektrických polohovacích lůžek, které jim usnadní jejich každodenní činnosti a zajistí jim větší komfort v našem domově, “ říká Kateřina Jašová z Vital life.

Snaha zastavit vymírání včel
Snaha zastavit vymírání včel

Každý hlas se počítá
O tom, kdo získá divokou kartu, se rozhoduje právě teď na webu www.csobpomaharegionum.cz. Hlasovat pro projekt, který je ze tří nabízených nejzajímavější, je možné až do 20. května.  

Z hlasování vzejde vítěz, který se spolu s dalšími třemi projekty v každém kraji pokusí získat co možná největší finanční pomoc. Výše finančního příspěvku od banky se odvíjí podle toho, jak úspěšní jsou žadatelé ve výběru peněz od individuálních dárců. Banka do každého regionu pošle 150 000 Kč.

Veřejnost bude moc projekty finančně podpořit od 2. června až do 3. července. A už 8. července budou známí ti nejúspěšnější. 

V poslední podzimní části programu lidé podpořili projekty ve svém okolí celkovou částkou 1 775 243 Kč. Celkem se tedy po započítání příspěvku od ČSOB mezi účastníky rozdělovalo 3 925 243 Kč.