Vsoké ceny energií trápí i restaurace. Pokud by ale přistoupily k razantním krokům jako je snížení teploty v provozovně, mohly by přijít až o 80 procent hostů Čtvrtina hostů by pak odešla, pokud by restaurace upustila od teplé kuchyně. Plzeňský Prazdroj společně s experty z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT, Microsoftem a dalšími technologickými firmami hledá pro restaurace úsporná řešení za použití moderních technologií. Od měření spotřeby výčepu a vývoji nové technologie si slibují úsporu při čepování piva až 30 procent.

Celkem 45 hospod dostane v rámci projektu Chytrej výčep nová zařízení, která budou 12 měsíců sbírat údaje o průtoiku piva, vody i spotřebované energii v jednotlivých částech výčepu. Jejich provoz bude monitorovat přes 1000 senzorů.

„Pro celou gastronomii jsou rostoucí ceny energií zásadní komplikací. Ale šetřit tím stylem, že zhasneme, vypneme kuchyni a snížíme teplotu v podniku, není řešení. Proto vítáme iniciativu Prazdroje, která hledá koncepční a dlouhodobé řešení, jak hospodám pomoci,“ říká Jiří Mokrý, spolumajitel pražské restaurace Katr, která je prvním podnikem, kde experti senzory instalovali.

Projekt Chytrej výčep má v budoucnu pomoci ušetřit až 30 procent nákladů na čepování piva.Projekt Chytrej výčep má v budoucnu pomoci ušetřit až 30 procent nákladů na čepování piva.Zdroj: Plzeňský Prazdroj

„Projekt Chytrej výčep jsme iniciovali proto, abychom hospodským pomohli nejen přežít těžké období, ale zároveň přinesli řešení, které jim dlouhodobě sníží náklady. Měřením nejprve získáme důležitá data. Na jejich základě pak spolu s partnery inovujeme celou výčepní technologii a poskytneme ji hospodám. To vše s cílem zachovat tradiční českou pivní kulturu,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Projekt se zaměří na celou cestu čepovaného piva v hospodě. „Doslova zrentgenujeme výčep a zmapujeme spotřebu energií v celém výčepním vedení, počínaje uložením piva ve sklepě nebo chladicím boxu přes jeho teplotu a tepelné ztráty po cestě ze sudu či tanku až po načepovanou sklenici. Zaměříme se i na spotřebu elektřiny potřebné k chlazení vany, ve které se chladí půllitry. Zároveň budeme sledovat a měřit i spotřebu vody během celého procesu péče o kvalitu piva a pivního skla. Na základě získaných dat pak navrhneme takové úpravy výčepu, abychom hospodským ušetřili náklady na vodné i elektřinu. Pro hosty se tím nic nezmění, kvalita piva zůstane zachovaná, ale hospodský ušetří v rámci výčepu až 30 % energií,“ říká Jakub Zaoral, vedoucí projektu Chytrej výčep z Prazdroje.

V každé měřené hospodě bude použita téměř třicítka senzorů. „Museli jsme vyvinout komplexní řešení na míru, které je zároveň dostatečně univerzální. Abychom mohli měřit různé typy veličin, jako teplotu piva, průtok vody a samozřejmě spotřebu elektřiny, propojili jsme technologie od několika různých výrobců. Dokážeme nyní údaje z celé řady senzorů sbírat a posílat do cloudu v takové podobě, která umožňuje jejich snadnou interpretaci a další analýzu,“ říká Alexandr Lazarov, výzkumník z CIIRC ČVUT.

Projekt Chytrej výčep má v budoucnu pomoci ušetřit až 30 procent nákladů na čepování piva.Projekt Chytrej výčep má v budoucnu pomoci ušetřit až 30 procent nákladů na čepování piva.Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Data budou odborníci průběžně monitorovat. „Získaná data ze senzorů posíláme do cloudové platformy Azure od Microsoftu. Z nich pak budeme vytvářet analytické modely, které nám umožní pochopit nejen jaká je celková vodní nebo energetická stopa čepovaného piva, ale i která část výčepu má na její výši největší vliv. Naši datoví analytici tak pomohou identifikovat přesně ty oblasti, na něž bude třeba se v rámci vývoje nového výčepu zaměřit. Pro jednoduchost k tomu vytváříme přehledné grafické rozhraní umožňující sledovat průběhy měřených veličin,“ doplňuje Zdeněk Mistr ze společnosti Adastra.

Už nyní Prazdroj pracuje na technologických inovacích, jak výčepy vylepšit, ať už jde o možnost rekuperace vody, snížení množství vody při oplachu sklenic nebo spotřeby elektřiny u chlazení. „Naprosto zásadní je pro nás zachovat kvalitu čepovaného piva a zároveň pomoci hospodským snížit náklady. Naměřená data nám dají přesný přehled o tom, kde jsou klíčová místa, která bude potřeba vylepšit. Energetickou náročnost výčepů a průtok vody, která je spojena s výčepní technologií a péčí o sklo, doposud v takovéto šíři nikdo neměřil. Zároveň tím pomůžeme snížit uhlíkovou stopu v hospodách, výsledný výčep tak bude maximálně šetrný k přírodním zdrojům,“ dodává Ivan Tučník, manažer udržitelnosti Prazdroje.

Projekt Chytrej výčep má v budoucnu pomoci ušetřit až 30 procent nákladů na čepování piva.Projekt Chytrej výčep má v budoucnu pomoci ušetřit až 30 procent nákladů na čepování piva.Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Výsledky měření budou dostupné v roce 2023, kdy mnozí odborníci očekávají ještě náročnější energetickou situaci než nyní. Již teď ale pivovar nabízí hospodám soubor doporučení, jak šetřit. „Stejně jako během covidu, i nyní jsme okamžitě zareagovali a prostřednictvím našich obchodních zástupců radíme hospodským, jak se zorientovat v nastalé energetické krizi. Nejen s tím, jaká vládní pomoc se jich týká, ale i jak efektivně řídit ekonomiku provozu nebo jak pracovat s vybavením a technologiemi, které v hospodě využívají tak, aby zbytečně neplýtvali. A kromě toho vyvíjíme koncepční řešení, které by jim mělo pomoci dlouhodobě a napořád,“ uzavírá Tomáš Mráz.