Zpřísnila se totiž bezpečnostní opatření u jaderných elektráren a Škoda JS a Doosan Škoda Power, které dodávají součásti a zajišťují servis, nyní mají víc práce.

„Nová opatření jsou zaměřena především na zvýšení seismicity neboli odolnosti vůči otřesům a také na zajištění náhradních zdrojů napájení," vysvětluje obchodní ředitel Škody JS Miloslav Provod. Díky tomu narostl objem investic do jaderných elektráren obecně. Objem prací se tak zvyšuje navzdory tomu, že se výstavba některých bloků zcela zastavila.

Zkrátka nepřichází ani druhá plzeňská firma spojovaná s jadernou energetikou. „Nedodáváme přímo do jaderných bloků, ale spíše do sekundárních částí zařízení. Kontrakty ale máme nyní třeba i ve Finsku," podotkl Radek Trněný z Doosan Škoda Power.

Až do zítřka se v Plzni koná pětidenní mezinárodní konference zabývající se účastí opravárenských organizací v protihavarijních opatřeních. „Doufám, že výsledkem bude memorandum s spolupráci servisních firem a námi," prohlásil Mikhail Chudakov, ředitel Moskevského centra WANO, což je organizace spojující provozovatele jaderných elektráren po světě. Ta po fukušimské tragédii mnohem přísněji dohlíží na veškerá jaderná zařízení. Provádí v nich i takzvané stress testy (zátěžové testy).

„Poté, co se utlumily obavy po Černobylu, nastal vzestup jádra. A pak přišla Fukušima. Považuji to za faul do budoucnosti, který tomuto odvětví rozhodně neprospívá," doplnil Miloslav Provod.