Parametry pubu a minipivovaru
• Roční kapacita minipivovaru v Leedsu je 1250 hektolitrů.
• Restaurace se 120 místy a 16 kohouty čepuje 2/3 dovážených piv včetně anglických, ale výhradně z minipivovarů.

Vůbec první české pivo vyráběné v Británii se tam začalo čepovat před koncem loňského roku. ČTK to řekl spolumajitel firmy a pivovarský expert na stavbu a provoz minipivovarů Josef Krýsl, který jich za sedm let postavil už 42 ve Švédsku, Rusku, Bělorusku a na Slovensku.

„Restaurační minipivovar v Leedsu s názvem Tapped Brew vaří náš ležák plzeňského typu. Součástí dodávky technologie byla také receptura na naše pivo," uvedl. Odběratelem byla firma s českým názvem „Pivovar Ltd". „To proto, že dovážejí hodně českých ležáků a jejich nosná značka je Bernard," vysvětlil Krýsl. Firma má sedm hlavně nádražních hospod v Leedsu, Yorku a Sheffieldu. „Mají rádi naše pivovarnictví i české sládky," dodal. Podle Krýsla nabízejí nyní hospody v Británii a ve skandinávských zemích daleko více čepovaných českých ležáků než v sousedním Německu a Rakousku.

Reference z Londýna

Krýslova firma se do Leedsu dostala díky tomu, že poslala v srpnu své pivo na pivní festival do Londýna. „Britská firma ho ochutnala a řekla, že ho chce mít ve své hospodě," uvedl.

Po otevření minipivovaru se podle Krýsla objevili další zájemci o stavbu a receptury, zejména z nejobydlenější střední Anglie. Firma Joe's Garage Beer je nyní v užším výběrovém řízení na pivovar v Porýní. „Byli bychom první českou firmou, jež by postavila pivovar v Německu, které vyváží do světa vůbec nejvíce minipivovarů," dodal.

Roční kapacita minipivovaru v Leedsu je 1250 hektolitrů. V Británii podle Krýsla nádražní restaurace „úžasně fungují", podobně jako kdysi v Česku. „Protože Angličan si po příjezdu z práce dá v hospodě jeden nebo dva kousky. Stres a zátěž z práce se krásně zneutralizuje, poklábosí a přijde domů v pohodě," uvedl.

Restaurace v Leedsu se 120 místy a 16 kohouty čepuje dvě třetiny dovážených piv včetně anglických, ale výhradně z minipivovarů. „Kvůli celosvětové popularitě začínají také nyní v Anglii růst minipivovary. V hospodách tam pracuje řada Čechů," dodal.