Platí to nejen v Plzni, ale i v největší zemi světa. Firmy zpracovávající a obrábějící kovy se potýkají s nedostatkem pracovníků vyškolených ve zmíněných oblastech. A to i přesto, že takoví zaměstnanci berou v Plzni i v Rusku na místní poměry nadprůměrné mzdy.

Nedostatek kvalifikované pracovní síly potvrzují zástupci dceřiných společností ruského metalurgického gigantu OMZ. Konktrétně se jedná o firmu Pilsen Steel (dříve Škoda Steel) v Plzni a OMZ–GOiT a OMZ–Specstal v městě Kolpino v Petrohradské oblasti na severozápadě Ruska. Podniky často přijímají pracovníky vyučené v jiných oborech a pak je zaučují.

Pilsen Steel

Pilsen Steel je významným světovým výrobcem volných výkovků a těžkých odlitků. Dělníci s víceletou praxí mají příjem i přes 25 tisíc korun měsíčně, přičemž průměrná mzda v Plzni je kolem 20 tisíc. Přesto je dobrých dělníků málo.

„Obráběči kovů jsou na Plzeňsku a vůbec v Čechách i Evropě velmi poptávaní. Aby je firmy získaly, přeplácí konkurenci. Ani u nás není výjimkou, že nové pracovníky přijímáme z cizích oborů a pak je zaučujeme,“ říká dílenský mistr ve Steelu Zdeněk Fleissig, podle něhož firma kvůli nedostatku pracovních sil musí občas odmítat zakázky.

Podle Juraje Figury, který do Škodovky nastoupil před více než 30 lety, je důvodem nedostatku kvalifikovaných sil fakt, že se řemesla dostala v 90. letech do úpadku a některá úplně zanikla. „Dříve jsme museli umět deskriptivu. Dnes neumí někteří učni ani přečíst výkres, takže je skoro jedno, jestli se přijme obráběč kovů nebo kuchař,“ řekl s mírnou nadsázkou Figura.

OMZ–Specstal

V Kolpinu, které v mnohém připomíná Plzeň, je situace stejná. „Pracovníky hledáme permanentně. Jen málokdy přijmeme někoho zaučeného v oboru a pokud ano, je to spíš někdo z jiné fabriky, který jde za lepším,“ uvedl vedoucí směny v kovárnách OMZ〜–Specstal Michail Palkin, podle něhož je průměrná mzda v kovárnách kolem 19 tisíc rublů (cca 17 tisíc korun).

Až o pětinu nižší mzdu jsou prý ochotni přijmout dělníci ze středoasijských zemí, jako je Ázerbájdžán nebo Gruzie. „Ty ale nechceme. Jsou nespolehliví,“ dodal Palkin.

OMZ–GOiT

Jednodušší situaci při hledání pracovníků mají v OMZ–GOiT, výrobce kráčejících těžních strojů, takzvaných exkavátorů, kde je průměrná mzda přes 22 tisíc rublů (téměř 20 tisíc korun). „V dobách Sovětského svazu jsme vyráběli 144 strojů ročně. Teď jich je tak 30 za rok, takže jsme v 90. letech propouštěli. Protože ale těžba zase roste, budeme výrobu i počty pracovníků zase navyšovat. Víme, že to bude těžké,“ uvedl náměstek generálního ředitele v GOiT Sergej Mirin.

Příčina nedostatku kvalifikovaných sil je v Rusku i Česku stejná. V 90. letech klesl mezi mládeží zájem o učňovské a především kovoobráběčské obory. V Plzni jich plno úplně zaniklo a obnovují se jen s velkým úsilím škol i podniků.

„Také u nás chtěli mladí studovat hlavně práva a ekonomiku. Řada učňovských škol přišla o žáky a udržely se jen díky státu,“ uvedla Lýdia Budaraginová z petrohradské univerzity. „Teď s firmami spolupracují a domlouvají se, jaké pracovníky vychovávat a jak je do školy přilákat. Stále totiž platí, že mladí chtějí být hlavně manažeři a preferují jiné školy,“ dodala profesorka.

Ižorské závody vznikly v Kolpinu už v roce 1722

Kolpino je 180tisícové průmyslové město, které se v roce 1936 stalo součástí Leningradu (dnes Petrohradu) a stojí na jeho jižním okraji.

Ižorské závody (podle řeky Ižory) založil v Kolpinu v roce 1722 car Petr I. Dnes jsou nejstarším metalurgickým a strojírenským podnikem v Rusku.

Areál Ižorských závodů o rozloze 900 hektarů vlastní ruská skupina OMZ. Její firmy využívají zhruba polovinu budov a pozemků v závodu.

OMZ má v „Ižoře“ výrobu speciálních ocelí, kovárny, továrnu na výrobu exkavátorů a důlních zařízení, výrobce komponentů pro jaderné elektrárny, výrobce komponentů pro námořní lodě a ponorky, výrobu zařízení pro petrochemický průmysl a další.

V podnicích OMZ v Ižorských závodech pracuje přes osm tisíc lidí. OMZ má celkem 16,5 tisíce zaměstnanců. Dále pracují v Jekatěrinburku a Plzni.

Jak se pracuje v Plzni…

Plzeň, Pilsen Steel, frézař
- směnný nebo nepřetržitý provoz
- mzda včetně příplatků za přesčas a za noční směny až 26 tisíc korun (podle praxe)
- dovolená zpravidla 25 dnů
- obědy stojí kolem 50 korun, přičemž zaměstnavatel doplácí víc než polovinu z ceny
- zaměstnavatel v případě dobrého hospodaření firmy vyplácí mimořádné odměny na letní dovolenou a na Vánoce
- pracovníci dostávají firemní oblečení

…a Kolpinu?

Kolpino, OMZ–GOiT, svářeč
- směnný provoz
- mzda včetně příplatků za přesčas, popř. noční provoz a práci v rizikovém prostředí v přepočtu 23 až 27 tisíc Kč
- dovolená 28 až 42 dní (podle délky zaměstnání)
- obědy zaměstnavatel nedotuje a stojí v přepočtu 60 až 70 Kč
- zaměstnavatel dotuje dovolenou
- zaměstnavatel dává dělníkům firemní oblečení (montérky a obuv)
- do práce se každý musí dopravit sám, hromadná doprava jezdí k hranici výrobního areálu
- v areálu jezdí speciální autobusové linky (cesta z Kolpina stojí do 60 rublů)