Především díky dobrému počasí, které umožnilo pokračování sezonních prací i v listopadu, se udržela míra nezaměstnanosti na rovných šesti procentech. V prosinci by podle odhadů měla zhruba o tři desetiny procentního bodu vzrůst.

V okrese Plzeň-město v listopadu nezaměstnanost dokonce o jednu desetinu klesla a zastavila se taktéž na šesti procentech. V západočeské metropoli je evidováno 7925 uchazečů o práci, na jedno volné pracovní místo zde připadalo 9,3 uchazeče. Na Plzni-jihu bylo nezaměstnaných stejně jako v říjnu, tedy 5,2 procenta. Mírný nárůst nezaměstnaných zaznamenal okres Plzeň–sever, avšak pouze o jeden procentní bod, a to na 5,7 procenta.

Ministerstvo práce přešlo od letoška na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nově uvádí podíl nezaměstnaných lidí vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra poměřovala uchazeče o zaměstnání jen k ekonomicky aktivním lidem.

„Záměr hromadného propouštění nenahlásila v listopadu žádná společnost," uvedl mluvčí plzeňského úřadu práce Tomáš Moravec.

Podíl nezaměstnaných

Česká republika 7,7 %
Plzeňský kraj 6,0 %
Domažlice 6,1 %
Klatovy 6,4 %
Plzeň – jih 5,2 %
Plzeň – město 6,0 %
Plzeň – sever 5,7 %
Rokycany 5,1 %
Tachov 7,7 %
Zdroj: MPSV