„Zajít si na dobrou snídani dnes vnímám jako velký trend. Během víkendových snídaní máme většinou vždy plno. Není obvyklé, že by přišel zákazník bez rezervace a našel volný stůl,“ říká Jakub Koreis, který si v centru Plzně otevřel před třemi lety svoji vlastní kavárnu Walter. „Oblíbená jsou hlavně vejce Benedikt, což je prostě věc, kterou nikdy nemůžeme vyndat z nabídky. Trendy je také avokádový chléb. Určitě už to není tak, že by dnes lidem stačila míchaná vajíčka nebo hemenex. Chtějí něco nápaditého a to je dobře. Doba jde dopředu a my se zákazníkům snažíme vyjít vstříc,“ vypráví dále majitel oblíbené plzeňské kavárny.

Kvůli velkému zájmu zákazníků plánuje od podzimu kavárnu rozšířit do prvního patra. „Hrajeme si s myšlenkou, že spolu s otevřením prvního patra, kde vznikne zhruba 40 nových míst, bychom začali vařit i večeře,“ dodává Koreis. Pokud někdo ráno snídat nestíhá, může navštívit jeho druhý podnik Mitty otevřený před rokem a vzít si snídani s sebou.

Andrejka z Vochova s rodiči a bratříčkem.
Zatím nechodí ani nesedí. Andrejku ale táhne vpřed její dvojče

Jedním z nejmladších bister v Domažlicích je podnik Lumi Coffee. Kavárnu na domažlickém náměstí Míru založili partneři Lukáš Duchek a Miroslava Hurtošová v roce 2020. Mladí podnikatelé se domnívají, že si z jejich široké nabídky vybere každý zákazník. Ať už chcete jen malou svačinku v podobě lehkého salátu, nebo potřebujete pořádnou anglickou snídani, abyste měli dostatek energie po celé dopoledne. Koncem minulého roku otevřeli manželé Kateřina a Vladimír Havlíkovi moderní bistro Zrno v Klatovech, které si okamžitě našlo své příznivce. „Na to, v jaké době jsme na trh nastoupili, to jde docela dobře, přijetí od lidí bylo docela fajn. Teď už to je jen o tom, neusínat na vavřínech. Rádi bychom sice uvítali ještě více zákazníků, ale i tak jsme spokojeni, lidé si nás nachází i bez reklamy postupně sami,“ řekl Havlík. Nejvíce si lidé oblíbili jejich pečivo, nejen kváskové chleby, a překvapivě se staly oblíbenými i snídaně. „Nečekali jsme, že se snídaně chytnou tak rychle, ale zřejmě šlo o díru na trhu, takže za to jsme rádi,“ poznamenal Havlík.