Všechny tyto okresy patří k regionům s nejnižší mírou nezaměstnanosti v republice. Celkem zde k poslednímu březnovému dni bylo bez práce 11 468 lidí. To je o 511 méně než v únoru.

Nezaměstnaných na jaře obecně vždy ubývá, začíná totiž období sezónních prací. Konkrétně na situaci v Plzni však tento trend příliš velký vliv nemá. „V Plzni je nabídka těchto prací v zemědělství a lesnictví relativně nízká, sezónní poptávka je zde především po zaměstnancích ve stavebnictví,“ říká Tomáše Moravec z plzeňského úřadu práce. V Plzni je proto pokles nezaměstnaných především důsledkem běžného vývoje pracovního trhu, na němž i přes avizovanou druhou vlnu ekonomické krize roste nabídka pracovních příležitostí. Pracovní úřad v Plzni městě nyní nabízí 1164 volných pracovních míst, to je o 290 více než před rokem. Na jednu volnou pozici připadá téměř šest uchazečů.

Plzeňští zaměstnavatelé nejvíce poptávají obchodní zástupce, svářeče, obráběče kovů, zámečníky, řidiče nákladních automobilů nebo kuchaře. V březnu se na úřad nově zapsalo 653 uchazečů, což je o 282 méně než v únoru.

Obecně mají největší problém nalézt nové uplatnění lidé starší padesáti let, mezi uchazeči o práci jich je rovná čtvrtina. „Specifickou skupinou, která obtížněji hledá práci, jsou také ženy po mateřské dovolené,“ přibližuje situaci na pracovnícm trhu Moravec. V evidenci úřadu práce také dlouho zůstávají lidé s nízkým vzděláním, kteří nemají ani výuční list.

V následujících měsících by nezaměstnanost měla ještě lehce klesat. Žádná z plzeňských firem totiž neoznámila hromadné propouštění pracovníků, stejně tak však žádný z podniků neplánuje větší nábor nových lidí.

K mírnému nárůstu nezaměstnanosti vždy dochází o prázdninách, kdy se na úřad hlásí čerství absolventi škol, a pak s blížící se zimou a ústupem sezónních prací.

Míra nezaměstnanosti

Plzeň–město: 5,8 %
Plzeň–jih: 5,6 %
Plzeň–sever: 7 %

Počet nezaměstnaných

Plzeň–město: 6661
Plzeň–jih: 1967
Plzeň–sever: 2840

Počet uchazečů na jedno volné pracovní místo

Plzeň–město: 5,7
Plzeň–jih: 7,6
Plzeň–sever: 10,8

Zdroj: MPSV