V dubnu se v Plzni-městě zastavila na 5,6 procent, v okrese Plzeň-sever činila 6,4 procenta. Vůbec nejlépe si stojí jižní Plzeňsko, kde je míra nezaměstnanosti jen 5,3 procent.

V porovnání s jinými regiony republiky však nabídka sezonních prací v Plzni není příliš vysoká. Chybí zde především nabídka prací v zemědělství. „Firmy zde poptávají hlavně sezonní zaměstnance ve stavebnictví a částečně také v cestovním ruchu," říká Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce. Zde aktuálně hledají zedníky, montéry kovových konstrukcí nebo obsluhu jeřábů.

Blížící se letní prázdniny jsou obdobím, kdy si chtějí přivydělat také studenti. Upřednostňují hlavně nárazovou práci na kratší období. I to je podle Moravce důvod, proč si nezaměstnaní a studenti při hledání práce nekonkurují. Záleží totiž na firmě, jaký typ lidí hledá.

„Brigádníky při česání jablek využíváme, protože je ale sklizeň v plném proudu až na podzim, tak nám vypomáhají hlavně důchodci," říká Petr Vyskočil z ovocných sadů v Těnovicích. Ve většině případů se jedná o brigádníky, kteří v sadech vypomáhají pravidelně.

Především v menších firmách je běžné, že volná místa na letní výpomoc jsou nejprve obsazena dětmi zaměstnanců. Tak je tomu i v případě plzeňské pekárny Prima pečivo.

Při hledání brigády jsou ve výhodě žáci, kteří v rámci školní praxe už do nějaké firmy docházejí. „Chodím na praxi do jednoho knihkupectví. S vedoucí jsem se proto domluvila, že zde budu vypomáhat i přes léto, kdy mají stálí zaměstnanci dovolenou," říká Jitka Petříková.

Mnoho brigádníků se také vrací na místa, kde už pracovali loni. Ostatním nezbývá nic jiného než se vybavit trpělivostí a hledat. Ti, kdo nechtějí podniky obcházet sami, mohou vsadit na nabídky pracovních agentur. Práci na léto si však u nich zatím nezajistí.

„Studenti už se sice na prázdninové brigády ptají, ale jednotlivé firmy nám nabídky zasílají vždy ze dne na den podle aktuální potřeby," vysvětluje Diana Kutková z plzeňské agentury NaBrigádu.cz.

Pokud se studenti spolehnou jen na práci přes agenturu, může se stát, že si kvůli malé poptávce firem po zaměstancích moc nevydělají.

Dubnová nezaměstnanost

Počet lidí bez práce
Plzeň-město 6457
Plzeň-sever 2616
Plzeň-jih 1857

Míra nezaměstnanosti
Plzeňský kraj 6,5 procenta
Plzeň-město 5,6 procenta
Plzeň-sever 6,4 procenta
Plzeň-jih 5,3 procenta