Na Plzeňsku se totiž chystá v říjnu 2013 otevřít nový závod firma Faurecia, která pro automobilky vyrábí sedačky. Hala vyroste v průmyslové zóně u Nýřan a zaměstnání v ní najde více než 800 lidí. Zemní práce na ploše 2,5 hektaru začaly před měsícem.

„Nábor klíčových manažerů a specialistů již probíhá. Samotná výroba nabídne až 700 volných pozic, na které budou přijímáni hlavně lidé z Plzně a okolí," uvedla personální ředitelka firmy Faurecia v ČR Stanislava Plachá.

Podnik stojí o některé dělníky a techniky, kteří dostali do konce roku výpověď z hutí a kováren Pilsen steel. Firmu doporučil Faurecii úřad práce. „Nábor u nás už provedla a záleží na lidech, zda na její podmínky přistoupí," potvrdil personální ředitel Pilsen Steel Pavel Ratislav.

Pro Plzeň–sever znamená příchod investora značnou vzpruhu. Okres má totiž o 1,5 % vyšší nezaměstnanost než Plzeň–jih a zhruba o procento více lidí bez práce než Plzeň. Zatímco na severním Plzeňsku v listopadu nezaměstnanost meziměsíčně stoupla, v Plzni a na jižním Plzeňsku zůstala na stejné úrovni.

To, že v dohledné době nezaměstnanost rapidně nevzroste, naznačují slova Tomáše Moravce z Úřadu práce v Plzni. „Nikdo ze zaměstnavatelů nenahlásil hromadné propouštění," informoval včera Moravec.

Firmy jsou zároveň opatrné, pokud jde o nabírání nových pracovníků. „Nechystáme se zaměstnat více řidičů a ani jiných zaměstnanců," tvrdí ředitel ČSAD autobusy Plzeň Miroslav Hucl.

Personální změny neplánuje ani Plzeňský Prazdroj. Panasonic rozhodne v lednu, jestli dá práci více lidem, nebo naopak někoho propustí.