V západočeské metropoli se za poslední tři roky více než zdvojnásobil počet hotelových lůžek. Podle údajů Informačního centra města Plzně je nyní ve městě zhruba 1700 lůžek především ve třech a čtyřhvězdičkových hotelích. Kolem osmi set lůžek přitom vzniklo v posledních třech letech a další rostou.

Hotely ubytují 1682 lidí

„Máme aktualizovaný katalog ubytovacích kapacit. Z penzionů a ubytoven je v katalogu tak 90 procent kapacit. Hotely ale evidujeme všechny. Chybí jen Pivovarský dvůr v Černicích, který se otevíral minulý týden,“ uvedla vedoucí infocentra Irena Benešová. V katalogu je nyní 1622 hotelových lůžek. Černický hotel nabízí dalších 60.

Nejvíce hotelových kapacit přibylo v Plzni zatím v minulém roce. „Můžeme ubytovat zhruba 250 lidí,“ říká Eva Vávrová, manažerka hotelu Primavera, který se otevíral v prosinci. Mezi nové hotely patří dále Palace, A–Story, Hotel U Zvonu a Hazuka. Rozrůstal se Parkhotel. V nejbližších dnech bude v provozu i Hotel Rous a v září pak hotel Marriot, nazývaný též jako hotel Diplomat. Ten se se zhruba 380 lůžky stane vůbec největším hotelovým zařízením v Plzni. V minulém týdnu mu ale začala růst konkurence.

Angelo vyroste za rok a půl

Proti historické pivovarské bráně se připravuje výstavba hotelu Angelo, který bude mít 298 lůžek. V současné době se v místě dělají zemní práce.

„Hotel se bude stavět ve dvou etapách, přičemž každá bude předběžně stát půl miliardy korun. V první etapě má vyrůst hotel s kongresovým centrem a v druhé etapě přilehlý polifunkční objekt s kancelářemi a prostory pro obchody, služby a trávení volného času,“ uvedla Simona Kulhánková, mluvčí společnosti UBX Plzeň, která výstavbu zajišťuje.

První klienty by měl Angelo ubytovat na podzim příštího roku. Mělo by se jednat jak o kongresové hosty, firemní a obchodní klientelu, tak i o individuální nebo organizované turisty. „Provozovatelem zařízení bude rakouská hotelová síť Vienna International Hotels & Resorts,“ dodala Kulhánková.

Lůžka budou stačit. Zatím

Podle odborníků budou po dostavbě hotelů Marriot a Angelo stavy kvalitního hotelového ubytování v Plzni prozatím dostatečné. Je řada hotelů, jejichž zaplněnost je pod sedmdesáti procenty.

„V Plzni byl velký nedostatek hotelových kapacit, ale ten se už podařilo doplnit. Je ale otázkou na jak dlouho. Město má určitě daleko větší potenciál přilákat turisty. Kdyby ho plně využila, budou lůžka i nadále chybět,“ uvedl představitel krajské sekce Asociace hotelů a restaurací Marek Audes.