Hospodští už jsou zoufalí. „Uzavřeno má být do konce prosince, což je za dva týdny. Apeloval jsem na vládu, aby stanovila výhled nejen na dalších 14 dní, ale nejméně do jara. Vláda přece musí jasně říci, jak to s námi bude v lednu a v únoru. Kompenzace od státu nám pokryjí maximálně fixní náklady. Neznamená to, že přestaneme generovat ztráty,“ míní Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska, která v Plzni provozuje například Lékárnu, Plzeňku nebo Kozlovnu. Výdejní okénka budou moci mít restaurace a hospody otevřená. „Okénka budou opět v provozu v těch restauracích, které je měly otevřená během druhé vlny koronaviru. Tedy v Plzeňce v centru města, Sokolovně Bolevec a Kozlovně na Doubravce. Co se týče Potrefené Husy a Lékárny, tam se uvidí dle aktuální situace. Dá se totiž předpokládat, že většina Plzeňanů zmizí na chaty a chalupy a okénka nepofrčí,“ uvádí dále Kastner.

Restaurace nejsou podle hospodských hlavním zdrojem nákazy, jejich uzavření tak nerozumí. „Z nařízení jsem hrozně rozčarovaný. Od minulé středy musíme zavírat ve 20 hodin, místo ve 22 hodin, což pro nás znamená minimálně 50 % tržby dolů. Teď nás zavřou úplně. Děsím se, co dalšího ještě přijde,“ říká Adam Mezera, provozovatel Restaurace Na Hřišti v Městě Touškov a letošní vítěz soutěže Gambrinus Mistr výčepní. „V restauracích se přece dodržují veškerá hygienická opatření, lidé respektují rozestupy a podobně. To se ovšem nedá říci o nákupních centrech, která praskají ve švech, a ta budou otevřená. Hospoda prokazatelně není hlavním zdrojem nákazy, uzavření mi nedává smysl. Jsem také smutný z toho, že vánoční svátky byly u nás hojně navštěvovaným obdobím roku. Původně jsme chystali naše klasické karetní turnaje a vánoční večírky. To teď není možné. Přijdeme o spoustu peněz. A stoprocentní náhrada mzdy zaměstnancům mi moc nepomůže, protože mám všechny pracovníky zaměstnané na dohodu,“ uzavírá Mezera.