V Praze některé restaurace padají ke dnu. V Plzni zatím situace není tak tragická, přesto i místní restaurace a hospody většinou zažívají slabší časy. Vládní protikrizový návrh na snížení sazby daně z přidané hodnoty by proto hospodští přivítali. Zákazníci by sice změnu nejspíš nepocítili na cenách, nižší odvody daní by ale mohli podnikatelé využít k zachování pracovních míst. Díky snížení sazby z 19 na 9 procent totiž i plzeňští restauratéři ušetří tisíce korun.

„Snížení daně by určitě prospělo. Opatření by nejspíš nesnížilo koncové ceny, pomohlo by ale podnikatelům udržet podniky v chodu, v našem případě udržet zaměstnance, nepropouštět,“ říká spolumajitel známých samoobslužných restaurací PUB v centru města Martin Šampalík.

Provozovatel několika restaurací v Doubravce a v centru Plzně Viktor Starý připouští určitý pokles tržeb, navrhovanou změnu sazby DPH vítá. „Lidé k nám sice chodí i dál, večer si ale třeba jídlo objednávají přece jen méně. Proto snížení daně z přidané hodnoty jednoznačně podporuji, 19procentní sazba nás ohromně zatěžuje. Teď mám zase obavy, aby nebyly zrušeny stravenky, to by pro nás znamenalo ohromný úbytek hostů, hlavně přes obědy,“ myslí si Starý o dalším z uvažovaných kroků ministra financí.

Živnostenský úřad v Plzni zatím dopad hospodářské recese na pohostinství nepociťuje. „K nějakému masivnímu úbytku živnostenských oprávnění pro hostinskou činnost zatím nedošlo, naopak jsme zaznamenali přírůstky především z řad cizinců,“ uvádí vedoucí oddělení registrace živností Pavel Žourek.

Velký propad při celoročním porovnání tržeb zažívá provozovatel restaurace Alcatraz na Klatovské třídě. „Dělá to kolem 30 procent proti minulému začátku roku, což je opravdu dost. Dopad ekonomické krize prostě pociťujeme. Snížení daně by bylo určitě dobrým počinem, náklady v pohostinství jsou i tak dost velké,“ vysvětluje Petr Slanec.

Vysoké náklady na provoz připouští i Viktor Starý. „Hodně drahé jsou energie, v tomto směru se snažíme maximálně šetřit. Strašné jsou stále odvody na zaměstnance, to nás trápí dál. Myslím si prostě, že už jsme náklady srazili na minimum, už nemáme kde brát,“ doplňuje Starý.

Spolumajitel restaurací PUB Šampalík proto věří, že případné snížení sazby daně bude dlouhodobější. „Aby změna měla nějaký efekt, měla by platit delší dobu. V kombinaci se snížením odvodů by to bylo ještě příjemnější,“ připomíná starou bolest podnikatelů Šampalík. Navíc podotkl, že provozní náklady jsou už téměř srovnatelné s Evropou, ceny nápojů a jídel však nikoliv. „Je to dané historickým vývojem. Je to ale fakt, v západní Evropě jsou lidé ochotni za služby vydat mnohem víc,“ upozorňuje Šampalík.

Návštěvu hospody si ani při ekonomické krizi neodepře Plzeňan Petr Kasal. „Chodím do putyky pravidelně už více než 20 let a nemíním na tom nic měnit. Abych si dal svých pět šest piv, na to pořád mám a doufám, že pořád mít budu. Krize nekrize,“ rezolutně odmítá úsporu pivař Kasal.

Jaroslav Kovanda se naopak rozhodl šetřit. „Nechodili jsme s manželkou do restaurace nijak často. Teď mám ale obavu z toho, co se bude dít. Takže se omezíme ještě víc a večeři si dáme jen doma,“ nabízí další řešení Kovanda.

Se snížením daně z přidané hodnoty pro restaurace Plzeňan souhlasí. „V této době je to asi rozumné opatření, bylo by škoda, aby tady začaly restaurace zavírat. Na druhé straně by změnu měli pocítit i zákazníci na cenách,“ domnívá se Kovanda.

Návrh ministra financí Kalouska počítá se snížením sazby z 19 na devět procent. Se změnou souhlasí i ostatní členské státy Evropské unie, a protože pro je i vůdce opozice Jiří Paroubek, je pravděpodobné, že protikrizová změna, která by se týkala i kadeřnictví, začne brzy platit.