„Říci při obchodním jednání, že jste z Prahy, je pro partnery určitě zajímavější než uvést jako sídlo neznámou vesnici. Navíc v Praze jsme víc anonymní před úřady,“ říká jeden z podnikatelů v z Klatovska, který loni do Prahy přesídlil. Má tam schrán〜ku na poštu, minikancelář a přesměrovanou telefonní linku. Stejně jako ostatní oslovení nechce zveřejnit své jméno ani jméno firmy. Lepší adresu hledal v Praze i šéf plzeňské investiční a projektantské firmy. „Chceme na pražský trh a k tomu je lepší tamní sídlo. A také jsem utekl před místními úřady. Finančák jsem měl na firmě tři roky a pořád jsme se handrkovali. Teď budu mít víc času se věnovat práci,“ uvedl další respondent.

Sídla si stěhují do Prahy především mimoplzeňské subjekty. Plzeň už je zřejmě relativně dobrá adresa. Přesto z ní šlo v roce 2007 do Prahy 66 podnikatelů a 49 právnických osob. „Vzhledem k tomu, že v Plzni a nejbližším okolí je téměř 44 tisíc podnikatelů fyzických osob a téměř 9,5 tisíce společností, je přesun zanedbatelný. Navíc se firmy stěhují i opačným směrem,“ uvedl ředitel Finančního úřadu v Plzni Roman Kasl.

Podle něj ale stěhováním firmy před kontrolami neutečou. „V Plzeňském a Karlovarském kraji funguje systém, kdy se po čase zhodnotí přírůstek a úbytek firem v místě působnosti jednotlivých finančních úřadů a pak se podle toho přeskupí i pracovníci úřadů. Stěhují se především do Plzně a Karlových Varů, což je důsesledek toho, že v krajských městech počet kontrolovaných subjektů přibývá,“ doplnil kasal s tím, že systém se má zavést po celé republice včetně Prahy. Firmy by tak po celé zemi měly být pod stejným dohledem.

I tak budou ale především v Praze fungovat instituce, které ze stěhování mimopražských subjektů profituijí. Jedná se o provozovatele byznyscenter. V nich nabízí adresu, vyřizování komunikace mezi oficiálním a faktickým sídlem a další služby, přičemž firma si nemusí v místě ani pronajímat kancelář. „Cena poskytnutí sídla na lukrativní adrese začíná v Praze na 5000 korunách za měsíc,“ uvádí Adam Zvada, ředitel společnosti provozující zmíněná business centra.

Další poplatky záleží na službách. Pronájem kanceláře je od pěti set korun za metr čtverční a měsíc. Dále je možné objednat si příjem a přeposílání pošty, příjem telefonů a vzkazů a také zasedací a reprezentační místnosti, kam lze svolávat obchodní jednání. V Praze jsou takových center desítky.