Ve stánku u nádraží nejdříve Lenka Žďánská točila zmrzlinu vyrobenou z práškové směsi. Tu postupně nahradily výhradně přírodní suroviny jako je smetana, vanilka, čokoláda, ořechy, ovoce a další ingredience. „S manželem jsme tehdy byli v Brně na kurzu, kde vyučoval zmrzlinář z Itálie. Zmrzlina, kterou vyráběl, byla úplně jiná, než tady bylo zvykem. Nám se to moc líbilo a řekli jsme si, že to zkusíme. I když cena byla samozřejmě vyšší než u té práškové, většina našich zákazníků dávala přednost zmrzlinám z ovoce a smetany a my jsme postupně začali vyrábět pouze z přírodních kvalitních surovin,“ vzpomíná Lenka Žďánská.

V rodinné firmě pracuje také dcera Lucie Stříhavková. Chutě zákazníků se podle ní každou sezonu mění: „Mezi točenými zmrzlinami letos vládnou sorbetové vyrobené z vody, cukru a exotického ovoce jako je maracuja a mango. Hodně oblíbený je teď také rakytník. V předchozích sezonách byly velkým hitem příchutě okurka, Nutella, bílá čokoláda a slaný karamel. Mezi kopečkovými zmrzlinami vedou ty vyrobené z několika složek třeba perník s rybízovou marmeládou. Jsou to druhy, které nejde vyrábět ve formě točené zmrzliny, protože je třeba, aby jednotlivé složky, jako jsou například kousky čokolády, marmeláda nebo karamel, zůstaly zachovány i pro oko.“

Co se týče nejoblíbenějších příchutí zmrzliny, jsou Češi poměrně konzervativní. Mezi nejprodávanější příchutě patří vanilka, čokoláda a jahoda
Domácí výroba zmrzliny nestačí, Češi ji musejí dovážet. V chutích vede klasika

Stále větší oblibě se ale v posledních letech těší veganské zmrzliny. „Přibývá lidí, kteří mají alergii na mléko nebo ho z nějakého jiného důvodu nechtějí konzumovat. Pro ně vyrábíme tradiční zmrzliny ve veganské verzi z rostlinného mléka,“ dodává Lenka Žďánská.

Dobřanská zmrzlina reaguje i na aktuální události. Majitelka se nechala inspirovat například vítězstvím českého národního týmu na mistrovství světa v hokeji: „Protože k oslavám patří jahody a šampaňské, připravili jsme točenou jahodu v kombinaci se zmrzlinou s příchutí Bohemia Sektu na oslavu zlaté medaile.“

V nabídce rodinné firmy se stále objevují nové a nové příchutě. „Určitě zařadíme zmrzlinu s příchutí calamansi, což je málo známý druh citrusů. Jsou trošku nahořklé podobně jako grep, ale sladké jako pomeranč,“ připomíná Lucie Stříhavková.

Další novinky představí Dobřanská zmrzlina v červnu na pražském zmrzlinovém festivalu Prague Cream Festival. „Každoročně na tuto akci chystáme nějaké méně tradiční příchutě. Zatím máme připravený seznam, příchutě otestujeme a pak vybereme ty nejlepší,“ říká Lenka Žďánská a prozrazuje, že je příznivcem oříškových zmrzlin, které ji nejvíce chutnají v kombinaci s kyselými ovocnými příchutěmi. Lucie Stříhavková dává momentálně přednost zmrzlině s kořením tonka fazole: „Je to poměrně nové koření, které se využívá podobně jako muškátový oříšek, ale chutí připomíná hořké mandle. Dezerty a zmrzlinu vždy pozvedne na vyšší úroveň.“

Podle mnohých Plzeňanů se v dřevěném stánku na Doubravce točí nejlepší vanilková zmrzlina v Plzni.
Vanilková, jahodová nebo mango. Zmrzlinový stánek patří ke koloritu Doubravky

Na Dobřanskou zmrzlinu jezdi lidé od jara do podzimu do sezonního stánku u dobřanského fotbalového hřiště. V nejisté době koronavirové pandemie otevřela rodinná firma také kavárnu na náměstí, kde si lidé můžou zmrzlinu vychutnat po celý rok.