Základní mzda se jim zvýšila o 11,4 procenta, další růst přinesou bonusy a příplatky. „Důvodem je velmi dobré loňské hospodaření, jehož výsledky však firma nezveřejnila, a trvale rostoucí výroba,“ řekl personální a správní ředitel pobočky Daikin Industries Bohuslav Borovanský. Loni zaměstnancům přidali sedm procent.

Díky rostoucí poptávce po klimatizacích shání firma trvale dělníky, nyní zhruba 150. „Při aktivním přístupu k práci si mohou vydělat 17 tisíc korun měsíčně,“ řekl Borovanský. Daikin má nyní 900 vlastních a 700 lidí najatých přes agentury. Výhledově se chce dostat na 65 až 70 procent vlastních zaměstnanců. Do konce roku by chtěl mít 1800 lidí s poměrem vlastních a agenturních zaměstnanců 50:50. „Situace na lokálním trhu práce je však velmi špatná,“ uvedl ředitel. To potvrzují také další velké firmy z plzeňské průmyslové zóny Borská pole, kde pracuje téměř 12 tisíc lidí.

Firma nyní vyrábí 5800 vnějších i vnitřních klimatizačních jednotek denně. Zhruba 95 procent jich míří na export do více než deseti evropských zemí, z toho nejvíce do Itálie.

„Od 14. května, odkdy budeme až do konce roku na všech linkách vyrábět na tři směny, se zvýší výroba na sedm tisíc kusů denně,“ řekl Borovanský.