Pes je pro mnohé z nás nerozlučným společníkem. Většina lidí si ho pořizuje pro radost. Péče o psa má totiž pozitivní vliv na psychiku. Nejeden kynolog by vám potvrdil, že psi jsou přirozeně naladěni ke komunikaci s člověkem. Už malá štěňata se dokáží naučit, jak se chovat, když jim dáváme různé povely, dokonce rozpoznají i smysl našich gest.

Kontakt se psem prokazatelně ovlivňuje lidské zdraví. Toho využívá i takzvaná canisterapie, tedy léčebný kontakt psa a člověka, který pomáhá třeba lidem s psychickými poruchami, lidem v domovech pro seniory nebo dětem v dětských domovech. Psa si velmi často pořizují senioři, kterým odrostly děti, a teď se cítí osamoceni.

Zhruba stovka lidí se schází třikrát týdně ke koupání u jezu nedaleko restaurace U Žida ve Frýdku-Místku.
Otužilci ve Frýdku-Místku jsou ostří. Jdou rovnou do nejúčinnější metody

Pes přirozeně vnímá člověka jako vůdce smečky. Pokud ale zvířecího miláčka rozmazlíte, nebo nedostatečně vychováte, může se vám lehko stát, že roli vůdce převezme pes, kolem kterého pak skáčete od rána do večera. Co tedy dělat, aby se pes nestal jediným středobodem vašeho vesmíru?

„Důvod, proč si člověk psa pořizuje, je velmi často ten, že se cítí trochu osamoceně. To znamená, že potom se pes středobodem jeho vesmíru přirozeně stává,“ říká Martin Pučálka, odborník na výživu psů a jejich dlouholetý chovatel s tím, že je důležité, aby měl člověk, zejména jde-li o seniora, nějaké další sociální vazby a ve svém volném čase dělal i něco jiného, než se staral o psa.

Oblíbené kočky

Pozitivní energii a chuť do života lidem vracejí také kočky. Ty jsou oblíbené především u dětí a seniorů. „Takzvaná felinoterapie u seniorů ovlivňuje především psychickou stránku osobnosti, tedy pozitivní naladění, radost, uspokojení, že se jim někdo věnuje, že je poslouchá a že si mají s kým popovídat,“ říká felinoterapeutka Lucie Hastrmanová.

U lidí s demencí se kočky využívá k celkové aktivizaci, soustředěnosti, zvýšení zájmu a k aktivizaci paměťových schopností formou reminiscence: „Lidé vzpomínají na svá zvířata, vybavují si, jak vypadala, jak se chovala, kde bydlela, jaká měla jména, potomky a podobně,“ vysvětluje odbornice. K úspěchu ve felinoterapii přispívá i fakt, že kočka je lehká, takže je snadné ji položit lidem na klín nebo do postele.

Dušená zelenina s polentou a hlívou.
Dušenou zeleninu s polentou a hlívou si vezmete i do práce

I když koně si do postele nevezmete, v rámci takzvané hipoterapie také dokáže divy. Jízda na koni pomáhá třeba tělesně handicapovaným lidem pomoci zlepšit rovnováhu, psychiku, uvolnit spastické svaly a zpevnit tělo. Při kontaktu s pohybujícím se koňským hřbetem se totiž aktivizuje nervový systém pohybově znevýhodněného člověka a ten vysílá vjemy a příkazy, které by při svém plném zdraví používal při chůzi. Jinými slovy člověk pomocí koně snadněji získává či zlepšuje pohybové návyky.

Kromě toho může hipoterapie pozitivně ovlivnit také pacienty s duševní poruchou počínaje demencí až po poruchy vyvolané účinky psychotropních látek jako je závislost na alkoholu, drogách či gamblerství. ři léčbě spolupracují,“ vysvětluje Andrea Mašková.

Jak vybrat psa pro seniora

  • Pro seniory jsou vhodní psi, kteří nepotřebují tolik pohybu, a bude jim stačit několik kratších procházek. To znamená, že nevhodná jsou příliš aktivní plemena.
  • Vybírejte snadno ovladatelné psy, jejichž výcvik a výchova nebudou obtížné. Pes by tedy měl být inteligentní a učenlivý, ovšem i tak bude potřebovat základní výcvik nejlépe na cvičišti.
  • Při výběru psa, volte plemeno, na které budete fyzicky stačit. Velcí a silní psi jsou pro seniory naprosto nevhodní. Vhodná jsou malá a střední plemena, například Bišonek, Boloňský psík, Čivava, Francouzský buldoček, Mops, Pražský krysařík, nebo Pudl.

Insektoterapie není vtip

Také hmyz může pomáhat člověku. Spíše než jako cílené terapie se ale hmyzu využívá pro posílení vztahu člověka k přírodě. Sledováním a péčí o včely, pavouky, motýly a podobně, si člověk buduje kázeň a disciplínu, a tím i větší úctu k životu.