O nejcennější kov se hned v úvodním sprintu volnou technikou postaral v kategorii mladších dorostenců Jan Hašek a potvrdil, že konec sezony ho zastihl ve skvělé formě.

Patnáctiletý závodník si jen nedávno vybojoval bronz na mistrovství Evropy v lyžařském orientačním běhu a teď se prosadil i mezi specialisty.

Hašek soupeře zaskočil již v kvalifikaci. Zajel o více než tři sekundy nejrychlejší čas, hladce postupoval až do závěrečné rozjížďky a ve finále svůj výkon korunoval. Zkušeně odrazil všechny útoky soupeřů a dojel si senzačně pro mistrovský titul.

„Sedlo mi snad úplně všechno – trať, lyže i momentální forma," komentoval Hašek v cíli závodu stručně zatím životní výsledek.

Ve sprintu mladších dorostenek předvedla solidní výkon i Haškova týmová kolegyně Barbora Beroušková, která skončila jedenáctá.

Berouškové starší a úspěšnější sestra Kateřina bojovala ve sprintu žen o medaili. Třetí závodnice z rozjížděk pronikla hladce do finále, ale tam pak nestačila na kolegyně z reprezentace Novákovou, Grohovou a Schützovou a musela se spokojit se čtvrtým místem.

Ve sprintu mužů reprezentovali Sport Club bratři Vladislav a Aleš Razýmovi. Vstup do závodu jim však nevyšel podle představ. Zkušenější Aleš, český reprezentant, dosáhl až devátého času a Vladislavovi se po pádu nepovedlo postoupit ani do semifinálové rozjížďky. Tam však mohl sledovat zlepšení staršího bratra. Aleš Razým nejprve jistě postoupil do finále a v něm pak vybojoval stříbrnou medaili. Rychlejší byl jen Jan Šrail, lyžař ze Šumavy v barvách Nového Města.

Šampionát vyvrcholil závody na dlouhých tratích v rámci Hančova memoriálu.

Kateřina Beroušková v souboji žen na 30 km volně vybojovala český bronz a zkompletovala tak medailovou sadu pro svůj tým. Pro titul si dojela česká jednička Petra Nováková z Karlových Varů, stříbro získala domácí Sandra Schützová.

Také Aleš Razým v závodě mužů na 50 km volně dlouho usiloval o jeden z cenných kovů. Až do posledního okruhu se držel v kvartetu vedoucích závodníků, kde byli ještě Martin Jakš, Jakub Gräf a Petr Knop. V závěru ale Razým za svými kolegy z reprezentace zaostal a skončil čtvrtý.

Vítězství vybojoval Jakš s náskokem 8,1 sekundy před stříbrným Gräfem (oba Dukla Liberec) a poprvé v kariéře vyhrál Hančův memoriál. „Padesátka byla tvrdá. Já měl v nohou náročný program Ski Tour Canada, ale chtěl jsem bojovat o titul, podařilo se mi to, takže spokojenost," radoval se Jakš, žijící v Prášilech na Šumavě.

S výsledkem byl spokojený nakonec i Razým. „Snažil jsem se kluky potrápit. Ale vzhledem k mým předchozím vleklým trablům se zraněnou patou by bylo spíše překvapením, kdyby se mi podařilo na padesátce některého z nich porazit," říkal po boji.

V závodech štafet mladšího dorostu na 3 x 3,3 km volně skončilo dívčí trio plzeňského Sport Clubu na 14. místě a kluci pak na 10. příčce.

Výsledky Hančova memoriálu (mistrovství ČR): muži 50 km volně: 1. Jakš 1:59:01,5 hod., 2. Gräf – 8,1, 3. Knop – 30,7 (všichni Dukla Liberec), 4. A. Razým (SC Plzeň) – 42,7. Ženy 30 km volně: 1. Nováková (Slovan K.Vary) 1:16:49,0 hod., 2. Schützová (SKI Jilemnice) – 2:41,8, 3. K. Beroušková (SC Plzeň) – 2:56,9.