Pochlubit se mohou nejen obhajobou šestého místa v soutěži družstev v seriálu Českého poháru v zimním plavání, ale i úspěchy v kategoriích jednotlivců.

„Těší nás, že jsme dokázali udržet šestou příčku v konkurenci dalších sedmadvaceti klubů z celé republiky. Z jednotlivců si nejlépe vedl Tomáš Kocánek, který vybojoval v celkovém hodnocení Českého poháru druhé místo v kategorii 40 – 49 let," pochvaluje si Pavel Vituj, náčelník KSO Plzeň. Šesté místo si ve své kategorii vybojoval Lucien Hankart, belgický otužilec v barvách KSO Plzeň, osmý skončil Miroslav Klečka.

Plzeňští otužilci se prosazovali nejen v Českém poháru, ale také na mistrovství ČR v zimním plavání. Šampionát se koná vždy dvakrát do roka, na jaře a na podzim.

„Tomáš Kocánek získal dvě stříbrné medaile, Petr Vaniš byl čtvrtý a Miroslav Klečka sedmý," upřesňuje Vituj.

Plzeňský klub pořádá i jeden ze závodů Českého poháru v zimním plavání, který nese název Slavnost slunovratu (soutěž jednotlivců), a soutěž o Pohár plzeňského primátora, který je určen družstvům. Plzeňský závod patří v seriálu Českého poháru mezi nejoblíbenější, otužilci z celé republiky rádi do Plzně jezdí.

„Letos se nám podařilo poprvé v historii závodu na Velkém boleveckém rybníku překonat magickou hranici sta účastníků," pochvaluje si náčelník KSO Plzeň.

Velkou radost mu dělá i zvýšený zájem o zimní plavání. „V uplynulé sezoně se nám podařilo rozšířit naše řady o sedm nových členů. Všichni mají do otužování velkou chuť a pravidelně se zúčastňují závodů. Jsou pro nás posilou," říká náčelník KSO Plzeň na adresu nových adeptů otužileckého sportu.

Zvýšený zájem o zimní plavání je také důsledkem snahy o propagaci tohoto sportu členy plzeňského Klubu sportovních otužilců.

K té patří pravidelné exhibiční vystoupení na Nový rok na Velkém boleveckém rybníku. Členové klubu však nesoustřeďují své aktivity jen na Bolevák, ale snaží se propagovat otužování i v dalších oblastech regionu. Příkladem jsou exhibiční vystoupení v Dobřanech a na Ostrově v Příchovicích na jižním Plzeňsku.

„V Dobřanech se jednalo o nultý ročník a místní otužilci chtějí v tradici pokračovat," dodává spokojeně šéf KSO Plzeň Pavel Vituj.

Pořadí nejlepších týmů v ČP zimního plavání: 1. Fides Brno 91 121 bodů, 2. 1. PKO Praha 69 350, 3. PK Zábřeh 17 211, 4. SK Náchod 14 721, 5. Haná Prostějov 13 773, 6. KSO Plzeň 9931, 7. Sokol Hr. Králové 8895.