V sobotu se na tratích u areálu Sokolka koná souboj tříčlenných štafet o tituly krajských přeborníků a den na to Velká cena Borgers vyvrcholí závodem jednotlivců v cross country s hvězným obsazením.

Do boje o finanční dotaci 25 tisíc korun se na okruhu s řadou technických pasáží, skoků i ostrých výjezdů a sjezdů pustí česká elita v čele s olympionikem Ondřejem Cinkem.

Pětadvacetiletý rodák z blízkého Újezda u Svatého Kříže právě ve stupenském Author Teamu rozjel svou úspěšnou kariéru a teď ozdobí nedělní souboj kategorie Elite.

„Do Stupna se těším. Tady jsem začínal se závoděním na kole a doma je doma. Přijdou se podívat rodiče, známí a kamarádi a já bych se jim alespoň takhle chtěl odvděčit za jejich podporu. Když jsem viděl, kolik lidí mi při závodě v Riu fandilo, byl jsem nadšený. O to víc mě mrzelo konečné čtrnácté místo," prohlásil Cink po návratu z Brazílie.

Jezdec týmu Multivan Merida tak v Riu zopakoval výsledek z minulých her v Londýně. Přitom chtěl bojovat o medaile, jenže ho zbrzdily zdravotní trable.

„Nezačal jsem dobře, ale i kdybych byl vpředu, na medaili bych neměl. Od startu se mi jelo blbě, trápila mě záda a nebyl to můj den. Ale už kvůli lidem, kteří mně drželi palce, jsem bojoval až do konce," říkal výsledkem zklamaný biker.

Majitel bronzu z loňského mistrovství světa a letos na světovém šampionátu v Novém Městě čtvrtý muž v pořadí pojede ve Stupně s číslem jedna.
A jeho soupeři?

Dvojku si na dres připne další olympionik Jan Škarnitzl, dvaadvacátý z her v Brazílii. Z české špičky pojedou i Jan Vastl (3) a Martin Stošek (12), mladí reprezentanti do 23 let, a potom domácí borci, ať už Cinkův dlouholetý parťák Ondřej Paur (5), Jan Rajchart (4) nebo Dan Lukeš (7).

Hlavní závod elitní kategorie mužů startuje ve Stupně v neděli v 15.15 hodin, už od rána tu budou pobíhat závody mládežnických kategorií.

Sobotní souboj tříčlenných smíšených štafet začne v areálu Sokolka v 16.00 hodin.