Příprava pod vedením britského trenéra pokračovala na Lipně, závodníci si formu otestovali i v několika přípravných závodech.

A vyplatilo se.

Plzeňský jachtař a mořeplavec David Křížek vyválčil mezi evropskou elitou bronzovou medaili.

Od úvodu šampionátu vál silný vítr, který v průběhu dalších dnů zesílil v nárazech až na 28 uzlů.

Úvodní rozjížďku jel skvěle další z Plzeňanů v národním týmu Milan Hájek, který ztratil vedení až před cílem. Smůlu si pak vybral ještě několikrát. V jedné z rozjížděk jej dokonce naboural lucemburský závodník a Hájek pak musel odstoupit pro technický defekt.

Také David Křížek neměl hlavně na britské závodníky co se týče rychlosti šanci, ale využil panujících extrémních podmínek a posouval se postupně kupředu.

Po dvou závodních dnech byl těsně čtvrtý.

Poslední den silný vítr navíc pulzoval a měnil svůj směr. Což byla šance pro české jachtaře.

Skvěle jezdil Hájek, který umístěním na druhém a čtvrtém místě, a především vítězstvím v poslední rozjížďce poskočil na konečné páté místo.

Křížek úvodní rozjížďku závěrečného dne vedl, ale neudržel nervy na uzdě a při jednom z manévrů se převrátil. I tak rozjížďku dokončil šestý. Pak už ale nezaváhal a dojezdy na druhém a třetím místě vybojoval historicky první českou medaili v této náročné lodní třídě.

„Bylo to drama až do konce. Měl jsem náskok, ale chyběla mi rychlost, a tak jsem ztrácel. O to větší mám z bronzu radost. Jsem potlučený, ale stálo to za to," hodnotil úspěch Křížek. „Mám oporu ve své rodině, sponzorech i kamarádech. Díky patří i Milanu Hájkovi, který je mým skvělým sparing partnerem i soupeřem," prohlásil medailista.

Nyní si udělá krátké volno.

„Chci být s manželkou Lucií i se synem, protože záhy začne příprava na mistrovství Evropy katamaránů, které se pojede koncem července v německém Travemünde," vysvětloval Křížek.