Oba triumfy od sebe dělí 20 let. Tak dlouho Plzeň čekala na prvenství v Českém poháru. Spolu s trenérem Michalem Tonarem je Štochl pamětníkem dávného triumfu. „Už je to hodně dlouho. Byli jsme u toho s Mikym Tonarem, který je teď trenérem. Samozřejmě se mi vybavily vzpomínky,“ říkal po nedělním finále s Karvinou Jan Štochl.

Talent nejlépe ze všech zvládl víkendové Final4 Českého poháru v Chebu. V sobotním semifinále porazil Nové Veselí 29:22 a v neděli jednoznačně vyhrál nad Karvinou 33:21. „Přijeli jsme sem pro vítězství, takže jsme spokojení. Hlavně jsem nechtěl prohrát třetí finále za rok, co jsem v Plzni. Vloni jsme prohráli finále poháru i extraligy,“ zdůraznil Jan Štochl.

Na palubovku se dostal až v průběhu druhé půle, kdy vystřídal Filipa Herajta. „Myslím si, že v té době byla Karviná už zlomená,“ tvrdil dvaačtyřicetiletý gólman Talentu Plzeň. Talent od poloviny druhého poločasu finálovému souboji dominoval. „Když Karviná prohrávala o šest branek, tak si asi uvědomila, že je zápas ztracený. Zkusila hrát v sedmi bez brankáře, ale dostala tři nebo čtyři góly do prázdné branky. Pokus z jejich strany byl, ale my jsme si to už nenechali vzít,“ těšilo Štochla.

Oslavy prý budou velmi skromné, protože už o víkendu startuje jarní část extraligy. „Něco asi proběhne, ale počítám, že to velké nebude, protože extraliga je pro nás prioritou. Jsme rádi, že máme pohár, protože jsme se pro příští sezonu kvalifikovali do evropských pohárů. Myslím si, že vítězství dneska (v neděli, pozn. red.) oslavíme, ale tím to končí a v pondělí najedeme na běžný tréninkový režim,“ konstatoval Štochl.

Extraligové jaro Plzeň odstartuje v neděli s Kopřivnicí a Talent si klade nejvyšší cíle. „Jsme na prvním místě tabulky a chceme tam vydržet, abychom postoupili do play-off z co nejlepší pozice. Víme, že to bude těžké, protože týmy za námi mají možná lepší rozlosování. Ale jako vítězové poháru chceme zůstat na čele tabulky,“ uvedl Štochl.

Házenkáři Talentu Plzeň (v modré) slaví. Ve finále Českého poháru porazili Karvinou.
Talent ovládl Final4 a po dvaceti letech slaví zisk domácího poháru