Posledního ročníku se zúčastnilo 574 cyklistů.

„Nebyl důvod něco měnit. Délka i náročnější profil všech tras více přizpůsobený horským kolům se účastníkům líbily. Navíc je dobře, že meteorologové hlásí teplé počasí. Slunce je lepší než déšť – ten by nám všechno pokazil," říká Jiří Tišer, jeden z organizátorů akce, která se v tomto roce opět stala součástí projektu České unie Sportu (ČUS) Sportuj s námi.

Už zmíněné trasy populárního cyklomaratonu vedou oblastí severního Plzeňska podél řeky Střely a přes Plasy nebo Rabštejn. V závěrečné pasáži nechybí ani obávaný výstup na Potvorskou horu, který aktéři zdolávají většinou z posledních zbytků sil.

Start a cíl všech závodních tratí bude opět ve Sport kempu Kralovice. Od 10 hodin se zde nejprve uskuteční cyklistické soutěže pro děti od dvou do deseti let – nejmenší účastníci změří síly na odrážedlech (ročníky 2012 a mladší).

V pravé poledne se vydají na svou pouť závodníci na 67 km (pět mužských a dvě ženské kategorie), ve 12.30 hodin na 35 km (také pět mužských a dvě ženské kategorie) a ve 13 hodin na 22 km.

Prezentace na všechny trasy ve Sport kempu Kralovice probíhá dnes od 17 do 20 hodin a zítra vždy do půl hodiny před startem.

„Týden před startem se nám prostřednictvím internetu zaregistrovalo 280 účastníků, ale z minulosti víme, že největší nápor cyklistů přijde v pátek v podvečer a pak v sobotu před startem. Vše nasvědčuje tomu, že budeme mít opět příjemné starosti, jak zvýšený zájem veřejnosti zvládnout, a na startu očekáváme znovu přes pět stovek bikerů," je přesvědčený Jiří Tišer.

Na vítěze závodu na 67 km čeká finanční prémie a pohár, nejúspěšnější závodníci v jednotlivých kategoriích obdrží diplomy, medaile a potravinové koše. Děti se mohou těšit na diplomy, medaile a sladkosti. Atraktivní tečkou za závody však bude tombola, v níž je zhruba sto cen a losují se v ní čísla všech účastníků – na jednoho šťastlivce čeká horské kolo.