Hned v prvním kole získaly házenkářky HC Plzeň historicky první bod v interlize žen. Nováček nejvyšší tuzemské soutěže, která se hraje společně s pěti nejlepšími týmy ze Slovenska, remizoval na hřišti Písku 26:26.

Zdálo by se, že Západočešky musejí být se ziskem bodu spokojeny, ale opak je pravdou. Plzeň byla totiž proti nejhoršímu z českých celků v minulém ročníku interligy po většinu zápasu lepším týmem a mnohem delší časový úsek byla v utkání ve vedení.

První poločas vyhrály hostující házenkářky 15:13 a ještě v 58. minutě vedly 26:25. Domácí Kovářová ovšem na konci 59. minuty vyrovnala na závěrečných 26:26.

Na lavičce Plzně sice na chvilku zavládl smutek, který doprovázely i slzy, ale ten se rychle změnil v úsměv a radost ze zisku bodu. „Měla bych být spokojená za bod, protože jsme hrály na půdě soupeře. Já ale nikdy spokojená nejsem, když nehrajeme podle mých představ," řekla po utkání trenérka Plzně Libuše Škvařilová.

„Za bod jsem sice ráda, ale z výkonu už takovou radost nemám. Děvčata udělala velké množství technických chyb," vysvětluje Škvařilová.

Každý zápas v interlize je ovšem pro mladý plzeňský tým ohromnou zkušeností.

„Mám z čeho vycházet a pro další zápasy vím, co budeme pilovat a napravovat. Máme zcela nový kádr, který se musí sehrát a sednout si. Změnil se nám celý střed, posty spojek a pivota. Máme zde ročníky 97 a 98, takže nám chybí zkušenosti," uvědomuje si trenérka HC Plzeň.

„Všem to ale určitě pomůže ve startu jejich kariéry. Věřím, že až budeme hrát druhou polovinu soutěže, bude to už o něčem jiném," dodala Libuše Škvařilová.

Domácí premiéra čeká házenkářky Plzně už tuto neděli. Svým fanouškům se představí od 16 hodin v Městské hale v souboji s Mostem. Severočešky jsou vítězkami posledních tří ročníků české části interligy a v prvním kole této sezony měly volno.