Začátek nového roku už je tradičně spojen s halovým mistrovstvím České republiky tenistů, které se letos opět odehraje na kurtech TK Slavie Plzeň na Borech. Hlavní soutěž začala v úterý prvním kolem dvouhry v 9 hodin, od 16 hodin by mělo následovat první kolo čtyřhry.

Plzeňský turnaj vyvrcholí koncem tohoto týdne, finále čtyřhry je na programu v pátek od 15 hodin, rozhodující zápas o nového mistra republiky začne v sobotu v 10 hodin. Diváci mají na všechny zápasy šampionátu vstup zdarma.

Mistrovství republiky je memoriálem Jana Záhlavy. „Řadu let pracoval ve svazových orgánech, byl členem Rady Českého tenisového svazu a později výkonného výboru. To, že je mistrovství spojováno s jeho jménem, je projevem úcty a vzdáním holdu jeho tenisové práci," uvedl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Diváci se mohou v Plzni těšit na kvalitní tenisovou podívanou. Turnajovou jedničkou je Marek Michalička z TK Sparta Praha, nejvyšší ambice bude mít také druhý nasazený Jan Hernych z I. ČLTK Praha. Hernych ovládl šampionát v Plzni v roce 2008, kdy ve finále dvouhry porazil Jana Vacka 6:4, 6:2 a společně s poraženým finalistou bral domácí titul i ve čtyřhře.

Turnaj je dotován celkovou částkou 140 tisíc Kč. Vítěz dvouhry si přijde na 50 tisíc korun, poražený finalista si z Plzně odveze 25 tisíc Kč.

V minulém roce s z vítězství radoval Adrian Sikora, který se stejně jako stříbrný Jan Šátral letošního ročníku mistrovství nezúčastní.

Prostředí haly dobře zná také sedmý nasazený Dominik Süč z LTK Liberec, který zde vyhrál mistrovství republiky před dvěma lety.

Už v pondělí proběhla na kurtech TK Slavie Plzeň kvalifikace, ze které postoupili do hlavní soutěže čtyři hráči.

Mezi nimi bohužel není nikdo z plzeňských tenistů. Miroslav Štengl z domácí Slavie prohrál v prvním kole kvalifikace s Davidem Šimůnkem z I. ČLTK Praha 2:6, 2:6.

V souboji Jakuba Vítka z Lokomotivy Plzeň a odchovance pořádající Slavie hájícího od roku 2011 barvy TK AGROFERT Prostějov Dominika Starého se diváci dočkali třísetové bitvy, ze které nakonec odešel vítězně po setech 7:5 4:6 a 6:4 Dominik Starý.

Ani ten ovšem do hlavní soutěže neproklouzl a zápas druhého kola kvalifikace proti svému oddílovému kolegovi Dominiku Bartoňovi musel vzdát. „Během prvního utkání si poranil stehenní sval a musel odstoupit," upřesnil ředitel turnaje a manažer TK Slavia Plzeň Jiří Kovářík st.